Hieracium boratynskii

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Hieracium boratynskii
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Айстроцвіті (Asterales)
Родина: Айстрові (Asteraceae)
Підродина: Цикорієві (Cichorioideae)
Рід: Нечуйвітер (Hieracium)
Вид:
H. boratynskii
Біноміальна назва
Hieracium boratynskii
Szeląg, 2022

Utricularia boratynskii — вид рослин із підродини цикорієвих (Cichorioideae).

Етимологія[ред. | ред. код]

Новий вид названо на честь проф. д-ра Адама Боратинського (пол. Adam Boratyński), Інститут дендрології Польської академії наук, Корнік, за його вагомий внесок у вивчення дерев і чагарників Судетів[1].

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Hieracium boratynskii подібний до H. canescens subsp. zobelianum з гір Гарц, але відрізняється: (1) голою або майже такою горішньою поверхнею листя, (2) квітконіжками з густими зірчастими волосками і (3) листочками обгортки завдовжки 11–12 мм з численними залозистими волосками[1].

Hieracium boratynskii , можливо, виник у результаті гібридизації між H. levicaule s. lat., яка поширена в горах Карконоше, та вузьколистого H. schmidtii subsp. jovimontis. Оскільки диплоїдні популяції цих таксонів наразі не відомі в горах Карконоше, така гібридизація, якщо взагалі можлива, має бути надзвичайно рідкісною. В іншому випадку H. boratynskii є реліктовим таксоном, як і багато інших гібридогенних апоміктичних видів Hieracium, ендемічних для цих гір[1].

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Ендемік гір Карконоше в Судетах, Польща, відомий лише з типової місцевості. У 2017 р. популяція H. boratynskii становила декілька рослин, у тому числі три квітучі. Вони росли на субальпійських скелястих луках серед Pinus mugo, на висоті 1350–1370 метрів над рівнем моря[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Szeląg, Z. Hieracium boratynskii (Asteraceae), A New Species in the H. canescens aggregate from the Sudetes in Poland // Phytotaxa. — 2022. — Вип. 541. — № 2. — С. 209–212. — DOI:10.11646/phytotaxa.541.2.11. (англ.)