High Speed 2

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
High Speed 2
Логотип
Коротка назва HS2
Країна  Велика Британія
Ширина колії європейська колія
Дорожня карта
Тип електрифікації 25 kV, 50 Hz AC railway electrificationd[1]
Офіційний сайт
Офіційний сайт
CMNS: High Speed 2 у Вікісховищі

High Speed ​​2 (HS2) — високошвидкісна залізниця, в стадії будівництва, в Англії, перша фаза якої будується поетапно та має бути завершена у 2029 — 2033 роках, залежно від затвердження наступних етапів. Нова лінія пролягатиме від південної кінцевої станції в Лондоні до найпівнічнішої точки, Манчестера, з відгалуженнями до Бірмінгема та Східного Мідленду. HS2 стане другою спеціально побудованою високошвидкісною лінією Великої Британії, першою є High Speed 1, що сполучає Лондон з тунелем під Ла-Маншем.

На південному кінці лінія завершуватиметься на лондонській станції Юстон, а іншими кінцевими пунктами будуть станції Бірмінгем-Керзон-стрит і Манчестер-Пікаділлі. Окрім цих станцій, спеціальна колія обслуговуватиме Олд-Оук-Кеммон у західному Лондоні, Бірмінгем-Інтерчейндж, Східний Мідленд-Парквей на південь від Ноттінгема, Кру та аеропорт Манчестер (за наявності зовнішнього фінансування [2]). Буде кілька розв'язок для руху поїздів на існуючих залізницях West Coast Main Line та Midland Main Line[en], щоб дістатися до міст Шотландії, Північно-Західної та Північно-Східної Англії, а також Західного та Східного Мідленду, які не обслуговуються новою високошвидкісною залізницею. Потяги, здатні рухатися з проектною швидкістю лінії 400 км/год, рухатимуться з максимальною швидкістю 360 км/год і працюватимуть як на колії HS2, так і на існуючій звичайній колії, маючи можливість отримати доступ до місць поза межами лінії HS2, використовуючи як HS2, так і звичайні мережеві послуги.

Проект передбачається реалізувати у три етапи. Фаза 1, яка зараз будується, прямує від Лондона до перетину з West Coast Main Line поблизу Лічфілда з відгалуженням до Бірмінгема. Будівництво лінії почалося у 2020 році з прокладання тунелю під Чилтернзькими пагорбами на околиці північно-західного Лондона. Етап 2а, від Лічфілда до другого перехрестя з West Coast Main Line в Крю, отримав королівську згоду, але будівництво ще не розпочато. Етап 2b — від Крю до Манчестера, з відгалуженням на West Coast Main Line в Крю, щоб потяги продовжували курсувати до Шотландії, а також від Вест-Мідлендс до Іст-Мідлендс-Парквей, де HS2 з’єднується зі звичайною залізницею Midland Main Line. Етап 2b очікує на схвалення парламенту.

Оригінальний проект для HS2 був мережею "Y", з двома лініями, що розгалужувалися в Бірмінгемі. Розвилка на захід мала продовжуватись до північно-західної Англії в Голборні на південь від Вігана, де вона мала з’єднатися з West Coast Main Line до Шотландії з відгалуженням до Манчестера. Розгалуження на схід мало продовжуватись на північний схід Англії, у Йорку, де з’єднувалося з East Coast Main Line до Ньюкасла-на-Тайні з відгалуженням до Лідса. У Лондоні має бути сполучення у Кемдені з HS1 і таким чином забезпечити доступ до континентальної Європи через тунель під Ла-Маншем. Також мало бути відгалуження з Аксбрідж до аеропорту Лондон-Хітроу.

Запропонована мережа була суттєво скорочена після оголошення у 2013 році. Відгалуження на HS1 і Хітроу були скасовані на ранній стадії. З листопада 2021 року по червень 2022 року значну частину HS2 було скасовано. У рамках Інтегрованого залізничного плану для Північного та Мідлендського районів було оголошено, що більшу частину східного відрізка етапу 2b від Бірмінгема через Східного Мідленда до Лідса/Йорка буде скасовано. Відгалуження від Колхгілла біля Бірмінгема до Ноттінгема залишається, з маршрутом, направленим до існуючої станції Східний Мідланд-Парквей, де потяги можуть продовжувати рух на північ до звичайної залізниці Midland Main Line. Сполучення від Голборна до West Coast Main Line було скасовано.

У проекту є як прихильники, так і противники. Прихильники проекту вважають, що додаткова пропускна здатність і надійність, які забезпечує HS2, сприятимуть зростанню кількості пасажирів до рівня до COVID-19, водночас сприяючи подальшому переходу на залізницю. Противники вважають, що проект не є ані екологічно, ані фінансово стійким. У 2019 році, у відповідь на критику, уряд наказав переглянути проект під головуванням колишнього голови проекту Дугласа Окерві[en], який рекомендував, щоб увесь проект продовжувався за планом за умови дотримання низки умов. Проте Комплексний залізничний план для Півночі та Мідленду, випущений у листопаді 2021 року, скоротив проект, а також проект Northern Powerhouse Rail[en] (NPR), з яким він інтегрований. У 2010 році вартість будівництва HS2 оцінювалася в 30,9 — 36 мільярдів фунтів стерлінгів; у 2015 році ця оцінка була об’єднана з вартістю рухомого складу та скоригована на інфляцію, щоб отримати бюджет у 56,6 мільярда фунтів стерлінгів. Огляд Oakervee за 2019 рік оцінив, що проект коштуватиме до 87 мільярдів фунтів стерлінгів за цінами 2019 року для спочатку передбаченої мережі «Y».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.gatwickairporttaxicab.com/
  2. UK Government (January 2022). "https://committees.parliament.uk/writtenevidence/43320/html/".

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: High Speed 2