Indesit

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Hotpoint-Ariston)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Indesit
Тип публічна компанія
Форма власності акціонерне товариство
Галузь машинобудування
Засновано 1975
Засновник(и) Vittorio Merlonid
Штаб-квартира Фабріано
Ключові особи Андреа Мерлоні (президент), Вітторіо Мерлоні (почесний голова ради директорів), Марко Мілані (генеральний директор)
Продукція велика побутова техніка
Виторг €2,9 млрд (2010 рік)
Чистий прибуток €90 млн (2010 рік)
Власник(и) Whirlpool Corporation і Arçelik
Співробітники 16 тис. працівників (2014 рік)[2]
Холдингова компанія Whirlpool Corporation
indesit.com
CMNS: Indesit у Вікісховищі

Indesit Company (вимовляється Індезіт Компані) — італійська машинобудівна компанія, була одним з найбільших виробників побутової техніки в Європі (марки Indesit, Hotpoint-Ariston, Scholtès). Штаб-квартира перебувала в місті Фабріано (Італія). 2014 року її купила компанія Whirlpool Corporation.

Історія[ред. | ред. код]

У 1930 році Арістіде Мерлоні[it] (1897—1970) заснував у місті Фабріано компанію з виробництва ваг Industrie Merloni, яка потім також зайнялася виробництвом газових балонів та електричних водонагрівачів. Після смерті Арістіде Мерлоні компанія була розділена на три частини між синами — Вітторіо, Франческо і Антоніо Мерлоні: Antonio Merloni SpA (виготовляє ваги й газові балони), Merloni Termosanitari (водонагрівачі й ванни) і Merloni Elettrodomestici (велику побутову техніку).

У 1975 році Вітторіо Мерлоні заснував компанію Merloni Elettrodomestici, яка в 2005 році була перейменована в Indesit Company. З 1987 року акції компанії стали котируватися на Міланській фондовій біржі. У 1985 році компанія придбала бренд Indesit, один із найпопулярніших брендів у Європі.

У липні 2014 року американська компанія Whirlpool підписала угоди з Fineldo SpA і сім'єю Мерлоні про купівлю 66,8 % голосуючих акцій Indesit (що відповідає 60,4 % у капіталі) за 758 млн євро ($1,03 млрд). Після цього Whirlpool планує зробити обов'язкову пропозицію про купівлю решти акцій Indesit згідно з італійським законодавством[2][3][4].

Власники і керівництво[ред. | ред. код]

Основні власники компанії станом на 25 березня 2010 року — Вітторіо Мерлоні (42 %), його сестра Естер Мерлоні (10,9 %) і брат Франческо Мерлоні (3,5 %)[5]. 28,5 % акцій перебувають у вільному обігу, 9,71 % — казначейські. Капіталізація Indesit Company на кінець липня 2007 року на Італійській фондовій біржі — 1,77 млрд євро ($2,42 млрд)[6].

Штаб-квартира Indesit Company в Фабріано

Діяльність[ред. | ред. код]

Indesit Company — один з найбільших виробників великої побутової техніки в Європі. Компанія посідає провідні позиції на європейському ринку[7]. Основними торговими марками компанії є Indesit, Hotpoint-Ariston Scholtès. Нині до складу Indesit Company входить 14 заводів (в Італії, Польщі, Великій Британії, Росії та Туреччині), 24 комерційних представництва. У компанії працює понад 16 000 людей.

У 2010 році Indesit Company отримала сертифікат SGS відповідно до міжнародних стандартів Системи управління охороною здоров'я і безпекою персоналу 18001. З 2006 року компанія стала членом Глобального договору ООН, який ґрунтується на десяти принципах у галузі прав людини, умов праці, охорони довкілля і боротьби з корупцією.

Компанією декларується, що її соціальна політика ґрунтується на принципі «економічний успіх будь-якої промислової ініціативи не матиме цінності, якщо він не супроводжується внеском у соціальний прогрес» (Арістіде Мерлоні).

Обсяг продажів компанії у 2010 році склав 2,9 млрд євро; чистий прибуток — 90 млн євро; EBIT — 184 млн євро.

У 2013 році виручка компанії становила 2,7 млрд євро. Indesit — офіційний спонсор французької футбольної команди «Олімпік Марсель».[8]

Торгові марки[ред. | ред. код]

Indesit[ред. | ред. код]

Під брендом Indesit компанія випускає пральні машини, прально-сушильні машини, сушильні машини, посудомийні машини, холодильники, морозильні камери, плити, варильні поверхні, духові шафи, витяжки.

Пральні машини[ред. | ред. код]

Як стверджує виробник, пральні машини Indesit оснащені опцією Eco Time (дозволяє знизити на 20 % витрати води і електроенергії). Спеціальні програми: «Верхній одяг», «Джинси», «Експрес' 15», «Вовна», «Шовк», «Спорт», «Спорт Інтенсив», «Спортивне взуття». Клас енергоспоживання А+ (споживають на 10 % менше електрики, порівняно з машинами класу А). Оснащені електронною функцією «Легке прасування» (дозволяє визначати вибраний тип тканини і оптимізувати умови прання і віджимання, зводячи до мінімуму[9] утворення складок).

Prime[ред. | ред. код]

Лінія вбудовуваної техніки від бренду Indesit, стиль якої розроблено італійським дизайнерським бюро Giugiaro. У лінію Prime входять духові шафи, варильні поверхні, витяжки, холодильники, посудомийні машини.

Hotpoint-Ariston[ред. | ред. код]

У 2007 році бренди Ariston і Hotpoint були об'єднані в єдиний бренд Hotpoint-Ariston.

Під брендом Hotpoint-Ariston компанія випускає пральні машини, прально-сушильні машини, сушильні машини, посудомийні машини, холодильники, морозильні камери, плити, варильні поверхні, духові шафи, витяжки; вбудовану та окремо стоячу велику побутову техніку.

Лінії вбудовуваної техніки[ред. | ред. код]

  • Experience
  • Experience Glass
  • Diamond
  • Tradition
  • Class
  • Style
  • New Style

Окремо стояча техніка[ред. | ред. код]

Пральні машини Aqualtis відмічені знаком Ecotech. Витрати води скорочено на 30 %, що забезпечує економію електроенергії та сприяє захисту довкілля[10].

Система безшумного прання SuperSilent дає змогу знизити рівень шуму завдяки використанню трифазного двигуна, спеціальних звукоізолюючих панелей та інтелектуальної помпи[11].

Woolmark Platinum Care — цикл для ручного прання вовняних виробів, який дає змогу прати одяг навіть з маркуванням «лише ручне прання». Сертифікат присвоєно бренду Hotpoint-Ariston компанією The Woolmark Company.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Global Research Identifier Database — 2015.
  2. а б Whirlpool купит Indesit за миллиард долларов // Лента.ру. — 2014. — 11 июля. — Дата звернення: 04.10.2014.
  3. Whirlpool устроит большую стирку / Владислав Новый, Роман Рожков // Коммерсантъ : газета. — 2014. — № 120. — С. 10.
  4. Большая стирка Whirlpool / Анастасия Агамалова // Ведомости. — 2014. — № 125 (3629) (14 июля).
  5. Annual report on corporate governance and the ownership structure : [арх. 17.02.2012] // Indesit Company : офіційний сайт. — .
  6. Витторио Мерлони, основатель Indesit Company : интервью / Татьяна Романова // Ведомости. — 2007. — № 140 (1914) (31 июля).
  7. Indesit[недоступне посилання] : [арх. 08.02.2011] // Kommersant.ru. — 2011. — 8 февраля.
  8. Indesit - официальный спонсор французской футбольной команды "Олимпик Марсель" // Sostav.ru. — 2003. — 14 августа.
  9. Выбор ZOOM: стиральные машины с вертикальной загрузкой [Архівовано 15 травня 2018 у Wayback Machine.] // Zoom.cnews.ru
  10. Стирка с Aqualtis Auto Dose — экономия средств и времени [Архівовано 14 травня 2018 у Wayback Machine.] // Technikum.ru
  11. Стиральная машина Aqualtis с системой Auto Dose [Архівовано 5 березня 2016 у Wayback Machine.] // Идеи вашего дома. — 2010. — 7 июля.

Посилання[ред. | ред. код]