Robert Bosch GmbH

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Robert Bosch GmbH
Тип ТОВ
Форма власності GmbH[1] і Aktiengesellschaft[d]
Галузь електротехніка, машинобудування
Гасло Technik fürs Leben і Invented for Life
Попередник(и) Friedrich Hesser, Maschinenfabrikd[2] і Eisemann-Werked[2]
Засновано 1886
Засновник(и) Роберт Бош
Штаб-квартира Герлінген, Німеччина Німеччина
Ключові особи Франц Фєренбах
Продукція електродвигуни, індустріальна та побутова техніка, інструменти, автомобільні вузли
Виторг €47,3 млрд (2010)
Операційний прибуток (EBIT) 3 474 000 000 € (2022)[1]
Чистий прибуток 1 838 000 000 € (2022)[1]
Активи 100 247 000 000 € (2022)[1]
Власник(и) Фонд ім. Роберта Бошаd[3], RB Familiengesellschaft bürgerlichen Rechtsd[3], Robert Bosch Industrietreuhandd[3] і Robert Bosch Familientreuhandd[3]
Співробітники 283.500 чол. (січень 2011)
Дочірні компанії
  • основні: BSH Bosch und Siemens Hausgeräte
    Bosch Engineering
    Bosch Thermotechnik
    Bosch Solar Energy
    Bosch Rexroth
    Robert Bosch Hausgeräte
    та ін.
  • Член Zweirad-Industrie-Verbandd[4], Wi-Fi Alliance[5], CVE Numbering Authorityd[6], SD Associationd[7], German Road Safety Councild[8][9], Wireless Power Consortiumd[10], ICC Germanyd[11], Zentrale zur Bekämpfung Unlauteren Wettbewerbsd[12], RIPE NCC[13], Afrika-Vereind[9], Atlantik-Brücked[9], Q85620700?[9], Ostausschuss der Deutschen Wirtschaftd[9], VDMAd[9], Economic Council Germanyd[9], Deutsches Kraftfahrzeuggewerbed[9], Wirtschaftsforum der SPDd[9], bitkomd[9], Q993529?[9], Verband der Automobilindustried[9], Transparency Deutschlandd[9], American Chamber of Commerce in Germanyd[9], Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustried[9], Міжнародний консультативний комітет щодо радіоd[14] і ITU Telecommunication Standardization Sectord[14]
    www.bosch.ua
    Нагороди
    Мапа
    CMNS: Robert Bosch GmbH у Вікісховищі

    Robert Bosch GmbH (вимовляється Роберт Бош Ґе-ем-бе-Ха) або просто Bosch (Бош) — німецька електротехнічна та машинобудівна фірма, виробник електро-механічної індустріальної та побутової техніки. Компанія Bosch була заснована в 1886 році Робертом Бошем в місті Штутгарт як «Майстерня точної механіки і електротехніки». Особлива засновницька структура Групи компаній Bosch гарантує її фінансову незалежність і свободу підприємництва.

    Власники і керівництво[ред. | ред. код]

    Форма власності — Товариство з обмеженою відповідальністю. З 1 липня 2012 року головою правління є Фолькмар Деннер (Volkmar Denner).

    Діяльність[ред. | ред. код]

    Bosch є одним з найбільших в Європі виробників продукції в таких галузях: машинобудування, автомобільні вузли та комплектуючі, виробництво інструментів, діагностичних та керуючих механізмів та пристроїв; будівельна та побутова техніка; теплова та солярна техніка; системи зв'язку та безпеки. До складу групи Bosch входить Robert Bosch GmbH і приблизно 460 дочірніх та регіональних компаній. Враховуючи продажі та обслуговування партнерів, глобальне виробництво, інжиніринг Bosch, разом з партнерами в сфері продажів та обслуговування компанія Bosch представлена ​​майже в 150 країнах. Її операції діляться на п'ять бізнес-секторів:

    • рішення для мобільності;
    • промислова Технологія;
    • споживчі Товари;
    • енергетика;
    • будівельна технологія.

    Історія[ред. | ред. код]

    У 2011 році компанія Bosch вклала в наукові дослідження і розробки більше 4,2 млрд євро, а також подала заявки на отримання понад 4100 патентів по всьому світу. Понад 300 000 співробітників забезпечили у фінансовому 2011 році обсяг продажів у 51,5 млрд євро.

    Компанія генерувала 78,5 млрд продажів євро в 2018 році у понад 60 країнах. Щорічно компанія Bosch виділяє понад 3,5 млрд євро на НДДКР і подає заявки на більш ніж 3 800 патентів по всьому світу. 92 % акцій Robert Bosch GmbH належить благодійному фонду Robert Bosch Stiftung GnbH. Підприємницька діяльність здійснюється компанією Robert Bosch Industrietreuhand KG, яка володіє більшістю голосуючих акцій компанії. Решта акцій належать родині Бош і компанії Robert Bosch GmbH[15].

    У грудні 2019 року стало відомо, що Bosch разом з німецьким автомобілебудівним концерном Daimler запустили в Каліфорнії власний тестовий сервіс безпілотного таксі. Він працює на території міста Сан-Хосе, тестування обмежено двома великими дорогами сукупної довжиною в 17 км. Устаткування для робомобілів сервісу таксі, включаючи сенсори і автономні системи рулювання і гальма, було розроблено Bosch, а відповідальність за його інтеграцію в традиційний автомобіль лежала на інженерах Daimler. Викликати роботаксі можна через спеціальний мобільний додаток, перебуваючи в одній з передбачених точок посадки-висадки пасажирів, після чого машина довезе користувача до іншої такої точки. Згідно зі спільним прес-релізом Daimler і Bosch, скористатися їх сервісом безпілотного таксі може обмежене число користувачів — «щасливчиків» компанії вибирали з тих, хто відвідав одну з семи презентацій сервісу, які були проведені для місцевих жителів і місцевого бізнесу. У сервісі використовуються седани Mercedes-Benz S-Class, переобладнані в безпілотні автомобілі. У них встановлено безліч лидарів, камер і радарів, закріплених на всіх сторонах транспортного засобу. Алгоритми керування автомобілем працюють на спеціалізованих комп'ютерах для безпілотних автомобілів NVIDIA Drive Pegasus[16].

    1 лютого 2024 року, Robert Bosch GmbH повідомила про наміри скоротити 1200 робочих місць у підрозділі програмного забезпечення та електроніки до кінця 2026 року. Своє рішення компанія обгрунтувала слабкою економікою та високою інфляцією, викликаних, серед іншого, підвищенням вартості електроенергії та сировини, які нині сповільнюють перехід і водночас збільшують необхідні витрати[17].

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. а б в г Bosch Annual Report
    2. а б Архів преси XX століття — 1908.
    3. а б в г д е https://assets.bosch.com/media/global/bosch_group/our_figures/pdf/bosch-annual-report-2016.pdf
    4. https://www.ziv-zweirad.de/der-verband/mitglieder/
    5. https://www.wi-fi.org/membership/member-companies
    6. https://cve.mitre.org/cve/request_id.html#cna_participants
    7. https://www.sdcard.org/about_sda/member_companies/index.html
    8. https://www.dvr.de/ueber-uns/mitglieder/
    9. а б в г д е ж и к л м н п р с Bundestag Lobby Register / Hrsg.: Deutscher Bundestag — 2022.
    10. https://www.wirelesspowerconsortium.com/members/18567
    11. https://www.iccgermany.de/mitglieder/
    12. https://www.wettbewerbszentrale.de/de/institution/mitgliedschaft/mitgliederverzeichnis/default.aspx?buchstabe=B
    13. https://www.ripe.net/membership/indices/data/de.bosch.html
    14. а б https://www.itu.int/hub/membership/our-members/directory/?myitu-industry=true&request=sector-members
    15. Robert Bosch Stiftung GmbH. SpringerReference (Springer-Verlag). Процитовано 15 грудня 2019. 
    16. Иртлач, Кирилл Иртлач Кирилл (10 грудня 2019). Daimler и Bosch запустили сервис беспилотного такси в Сан-Хосе. ITC.ua (ru-RU). Архів оригіналу за 15 грудня 2019. Процитовано 15 грудня 2019. 
    17. Bosch скоротить 1200 робочих місць через витрати на електроенергію та сировину. 01.02.2024, 20:38

    Література[ред. | ред. код]

    Посилання[ред. | ред. код]