Ilex pubescens

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ilex pubescens
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Падубоцвіті (Aquifoliales)
Родина: Aquifoliaceae
Рід: Падуб (Ilex)
Вид:
I. pubescens
Біноміальна назва
Ilex pubescens
Hook. & Arn., 1833

Ilex pubescens — вид квіткових рослин з родини падубових.

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це вічнозелене невелике дерево чи кущ 3–8 метрів заввишки. Гілочки сіро-коричневі, трохи зигзагоподібні, субчотиригранні, густо ворсисті чи ворсинчасті, поздовжньо-ребристі та складчасті. Прилистки стійкі, шершаві, верхівково загострені. Ніжка листка 2.5–5 мм, густо запушена. Листова пластина оливкова або глибоко оливкова, коли суха, еліптична, довгаста, обернено-яйцювата або вузько-яйцеподібна, 2–6(10) × 1–2.5(7) см, обидві поверхні ворсисті, край розріджено і гостропилчастий або майже суцільний, верхівка гостра або коротко загострена, або різко загострена. Плід червоний, кулястий, 3–4 мм у діаметрі. Квітне у квітні й травні (червні); плодить у серпні — листопаді[1].

Поширення[ред. | ред. код]

Ареал: пд. Китай, Хайнань, Тайвань[2]. Населяє вічнозелені широколисті ліси, узлісся, чагарники, узбіччя річок, узбіччя доріг[1].

Використання[ред. | ред. код]

Корінь має протизапальну, протикашльову, сечогінну, відхаркувальну та жарознижуючу дію. Він викликає сильне і стійке розширення кровоносних судин, посилюючи приплив крові до коронарної артерії, знижуючи кров'яний тиск і зменшуючи споживання кисню серцевими м'язами. Застосовується при лікуванні хвороби Бюргера, стенокардії, гострого інфаркту міокарда, тонзиліту, гострого бронхіту з кашлем і виділенням мокротиння, гіпертонічної хвороби. Корінь також використовують для лікування бешихи, опіків, виразок, центрального ретиніту, набряку і болю в яснах. Корінь має антибактеріальну дію проти як грампозитивних, так і негативних бактерій. Рослина судинорозширювальну, гіпотензивну. Він успішно використовується для лікування сильних болів у грудях через коронарні проблеми[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Ilex pubescens. Flora of China. efloras.org. Процитовано 02.11.2022. (англ.)
  2. Ilex pubescens. Plants of the World Online. Kew Science. Процитовано 02.11.2022. (англ.)
  3. Ilex pubescens. Useful Temperate Plants Database. Ken Fern. Процитовано 02.11.2022. (англ.)