Ilex stenocarpa

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ilex stenocarpa
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Падубоцвіті (Aquifoliales)
Родина: Aquifoliaceae
Рід: Падуб (Ilex)
Вид:
I. stenocarpa
Біноміальна назва
Ilex stenocarpa
Pojark., 1947

Ilex stenocarpa (па́дуб вузькопло́дий[1]) — рідкісна реліктова кущиста рослина з родини падубових (Aquifoliáceae), ендемік Великого Кавказу, Росія.

Опис[ред. | ред. код]

Рослина являє собою низький вічнозелений кущ висотою 50 см. Листки жорсткі, еліптичної форми, довжиною до 9 см та шириною до 4 см. З кожного боку листкової пластинки розташовано по 3-5 зубців. Суцвіття у вигляді зонтикоподібних щитків по декілька у піхвах листків. Квітки одностатеві. Плід червоний, округлий, кістянкоподібний, більш звужений, аніж у типових представників родини[2].

Екологія[ред. | ред. код]

Квітне у квітні-травні. Зростає у підліску букових та мішаних лісів середнього гірського поясу.

Поширення[ред. | ред. код]

Зростає у західній частині Передкавказзя, описаний у басейні річки Лаба.

Значення та охорона[ред. | ред. код]

Чисельність виду невелика. Вид зникає через різке зменшення та вирубку лісів, де він може зростати. Потребує охорони, що і відбувається на території Кавказького та Цейського заповідника[3]. Входить до Червоної книги Північної Осетії[4]. Використовується як хатня декоративна рослина[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 30 серпня 2013. Процитовано 30 серпня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 20 серпня 2013. Процитовано 30 серпня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 5 вересня 2013. Процитовано 30 серпня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  5. Архівована копія. Архів оригіналу за 6 січня 2013. Процитовано 30 серпня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]