MTV Unplugged in New York

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
MTV Unplugged in New York
Концертний альбом
Виконавець Nirvana
Дата випуску 1 листопада 1994
Записаний 18 листопада 1993
Жанр альтернативний рок
Тривалість 53:50
Мова англійська
Лейбл DGC Records
Продюсер Alex Coletti, Scott Litt, Nirvana
Хронологія Nirvana
Попередній
←
In Utero
(1993)
From the Muddy Banks of the Wishkah
(1996)
Наступний
→

MTV Unplugged in New Yorkконцертний альбом американського рок-гурту Nirvana, виданий 1 листопада 1994 року лейблом DGC Records. Запис одного з їхніх останніх переданих по телебаченню концертів, який був зіграний на шоу MTV Unplugged. Вийшов вже після смерті Курта Кобейна. Пісні «Oh Me» і «Something In The Way» були вирізані з показу по MTV, також була вирізана значна частина діалогів, яка в цілому становила 22 хвилини.

Історія[ред. | ред. код]

«In Utero», вийшовши у вересні 1993 року, дебютує на першому місці в рейтингах США і Великої Британії. На підтримку альбому Nirvana проводить восени тур по містам США. У цілому і альбом, і тур виявилися успішними, проте розкуповували диск без того ажіотажу, якого можна було очікувати, а декілька шоу залишалися не розпродано ще за тиждень до концерту. І саме тому Nirvana погодилася відіграти акустичне Unplugged-шоу на MTV, і в грудні, якраз після ефіру, продаж «In Utero» досяг свого піку. У 1996 році «Unplugged в Нью-Йорку» приносить гурту премію Греммі в номінації «Найкращий альтернативний музичний виступ» і ринковий успіх. Концерт був записаний 18 листопада 1993 в «Sony Studios» у Нью-Йорку. Офіційна телевізійна версія концерту була показана 14 грудня 1993 у вигляді 46 хвилинного виступу, який реально тривав більше години. Всі перерви між піснями, джеми, налаштовування інструментів, жарти і розмови з глядачами були вирізані. Також у ефірі не були показані пісні «Oh Me» і"Something In The Way". Через 13 років, відеоверсія концерту стала доступна у форматі DVD. Диск містить повну версію виступу гурту, випуск MTV News «Голий свідок» — своєрідну історію концерту, в якій показані інтерв'ю з гуртом, очевидцями та організаторами шоу, плюс репетиції пісень «Come as You Are», «Polly», «Plateau», « Pennyroyal Tea» і «The Man Who Sold The World». У коробку релізу вкладений буклет з фотографіями гурту, зробленими під час виступу. Курт Кобейн, Кріс Новоселич і Дейв Грол після ретельного підбору пісень відіграли в акустичному варіанті «About A Girl», «Come as You Are», «Pennyroyal Tea», «Dumb», «Polly», «On a Plain», «Something in The Way» і «All Apologies». Шість інших композицій були каверами, додавши музичного різноманіття в виступ гурту: від «The Man Who Sold the World» Девіда Боуї і «Jesus Doesn't Want Me For A Sunbeam» гурту Vaselines, до традиційного фольку «Where Did You Sleep Last Night?» Leadbelly і «Plateau», «Oh, Me» та «Lake Of Fire» гурту Meat Puppets. Три останні пісні були відіграні разом з гітаристом, вокалістом Куртом Кірквудом і його братом басистом Крісом Кірквудом, учасниками Meat Puppets . Разом з Nirvana грали: концертний гітарист Пет Смір і Лорі Голдстон на віолончелі.

Випуск альбому[ред. | ред. код]

Після смерті фронтмена Курта Кобейна в квітні 1994 року, MTV часто транслювали в ефірі концерт гурту, щоб заповнити попит на концертні записи, і припинити бутлегерство, DGS оголосив у серпні 1994 року, що буде випускати подвійний альбом, який повинен був включати як живі виступи з 1989-го по 1994 рік, так і весь концерт MTV Unplugged. Однак, завдання компілювання альбому було занадто емоційно важким для учасників, що залишилися в гурті, таким чином, проект був скасований через тиждень після офіційного оголошення. Замість цього Новоселич і Грол вирішили випустити тільки MTV Unplugged.

Альбом «MTV Unplugged in New York» вийшов 1 листопада 1994. Альбом дебютував на першому місці в чарті Billboard, протягом першого тижня було продано 310 500 копій. [3] До початку 1995 року «MTV Unplugged in New York» в продажі обігнав останній студійний альбом In Utero 1993 року, було продано 6 800 000 копій альбому.

У жовтні 1994 року вийшов єдиний сингл альбому About a Girl разом з акустичною записом пісні «Something in the Way». Сингл був випущений на CD тільки в Австралії та Європі. З усіх пісень альбому «About A Girl» стала найбільшим хітом, стала четвертою піснею «номером один» гурту в чарті Modern Rock Tracks, і також потрапила до Top Ten Hit Австралії, Данії та Фінляндії.

20 листопада 2007 був випущений DVD «MTV Unplugged в Нью-Йорку». DVD включає дві пісні («Something in the Way», «Oh Me»), які були відсутні в теле-версії.

Список композицій[ред. | ред. код]

#НазваАвтор слівАвтор музикиТривалість
1.«About a Girl»Курт КобейнКурт Кобейн3:38
2.«Come as You Are»Курт КобейнКурт Кобейн4:13
3.«Jesus Doesn’t Want Me for a Sunbeam» (кавер The Vaselines)Юджин КелліФренсіс Маккі4:37
4.«The Man Who Sold the World» (кавер Девіда Боуї)Девід БоуїДевід Боуї4:20
5.«Pennyroyal Tea»Курт КобейнКурт Кобейн3:40
6.«Dumb»Курт КобейнКурт Кобейн2:52
7.«Polly»Курт КобейнКурт Кобейн3:16
8.«On a Plain»Курт КобейнКурт Кобейн3:44
9.«Something in the Way»Курт КобейнКурт Кобейн4:01
10.«Plateau» (кавер Meat Puppets)Курт КірквудКурт Кірквуд3:37
11.«Oh, Me» (кавер Meat Puppets)Курт КірквудКурт Кірквуд3:26
12.«Lake of Fire» (кавер Meat Puppets)Курт КірквудКурт Кірквуд2:55
13.«All Apologies»Курт КобейнКурт Кобейн4:22
14.«Where Did You Sleep Last Night?» (народна пісня) Ледбеллі5:09

Учасники запису[ред. | ред. код]

NIRVANA

Запрошені музиканти

  • Лорі Голдстон — віолончель
  • Крис Кірквуд — бас-гітара, бек-вокал (Plateau, Oh Me, Lake of Fire)
  • Курт Кірквуд — лід-гітара (Plateau, Oh Me, Lake of Fire)

Продакшн

  • Алекс Колетти, Скотт Литт, NIRVANA — продакшн
  • Роберт Фишер — артдиректор, дизайн
  • Стефан Маркуссен — мастеринг
  • Франк Микелотта — фотограф

Посилання[ред. | ред. код]