Macaca arctoides

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Macaca arctoides
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Підряд: Haplorhini
Інфраряд: Вищі примати (Simiiformes)
Родина: Мавпові (Cercopithecidae)
Рід: Макак (Macaca)
Вид:
M. arctoides
Біноміальна назва
Macaca arctoides
(I. Geoffroy, 1831)

Macaca arctoides (Макака ведмежий) — вид приматів з роду Макака (Macaca) родини Мавпові (Cercopithecidae).

Опис[ред. | ред. код]

Починають життя з білим, пухнастим хутром, але, після дорослішання хутро стає товстим, кошлатим темно-коричневим, за винятком лиця і хвоста. При старінні їх яскраво-рожеві або червоні обличчя темнішають до коричневого або майже чорного і тварини втрачають більшу частину свого волосся. Хвіст настільки малий, що може здатись відсутнім. Самці значно більші за самиць і мають більш ікла. Довжина голови і тіла самців: 52-65 см, самиць: 48-59 см. Довжина хвоста: 0,3-6,9 см. Вага самців: 9.9-10.2 кг, самиць: 7,5-9,1 кг.

Поширення[ред. | ред. код]

Країни поширення: Камбоджа; Китай; Індія; Лаос; Малайзія; М'янма; Таїланд; В'єтнам. Введено: Гонконг. Цей вид знаходиться у тропічних напіввічнозелених лісах, в тропічних вологих вічнозелених лісах і тропічних вологих листяних лісах. Віддає перевагу щільним вічнозеленим лісам. Живе на висоті 50-2700 м.

Поведінка[ред. | ред. код]

Як деревний, так і наземний вид. Харчується в основному насінням і плодами, також комахами, дрібними хребетними, молодим листям, яйцями птахів, жабами, крабами, здійснює набіги на с.г. культури: картоплю й рис. Проводить денний час у пошуках їжі, яку збирає в защічні мішки, які є спільною рисою роду Масаса. Як правило, живе в групах близько 20 до 50 особин обох статей. У групі є сильна ієрархія.

Життєвий цикл[ред. | ред. код]

Самиця зазвичай народжує одне дитинча після вагітності від 166 до 185 днів (до шести місяців). Самиці, характерно, народжують кожні два роки, і завдання догляду за дітьми грудного віку є загальним для групи. M. arctoides можуть жити до 30 років, хоча така тривалість життя є більш поширеною для поневолених особин, ніж тих, котрі живуть в дикій природі.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Загрозами є порушення середовища проживання: вибіркові рубки лісу, збір дров для деревного вугілля, будівництво доріг, гребель, ліній електропередач, підпали лісу. На цих тварин полюють і торгують ними на продукти харчування, задля спорту і традиційної "медицини".

На міжнародному рівні цей вид включений до списку Додатка II в СІТЕС. Знаходиться на ряді природоохоронних територій.

Посилання[ред. | ред. код]