Magericyon

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Magericyon
Період існування: 10–9 млн р. т.
середній міоцен
Magericyon castellanus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Родина: Амфіціонові (Amphicyonidae)
Підродина: Amphicyoninae
Рід: Magericyon
Peigne, Salesa, Anton, Morales, 2008
Види
Вікісховище: Magericyon

Magericyon — вимерлий рід хижих ссавців з родини амфіціонових, який жив протягом 10–9 Ma міоцену (валлезійський вік) на території сучасної Іспанії.

Зовнішній вигляд цієї тварини був віддалено схожий на вигляд особливо міцного великого кота, але череп нагадує псів чи урсид, як і у багатьох амфіционідів. На відміну від більшості інших амфіціонідів, у Magericyon були зуби, пов’язані з зубами гіперм'ясоїдної тварини, із сплощеними з боків іклами, третій премоляр мав єдиний корінь, відсутність других премолярів та метаконіди на нижніх молярах із редукцією другого верхнього моляра[1][2]. Magericyon був вагою приблизно 91 кг[3].

Спосіб життя

[ред. | ред. код]

Magericyon, ймовірно, жив так само, як і сучасні коти — мисливцем із засідок на велику здобич[1][2]. Magericyon мав потужні м'язи щелепи та шиї, які допомагали стабілізувати його голову та щелепи під час укусу. Амфіціонід був особливо вправними у рухах з боку в бік і обертаннях голови. Ця функція дозволила Magericyon швидко й ефективно обробляти туші, дозволяючи з'їсти достатню кількість м'яса до того, як прибудуть падальщики[3].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Peigné, S., Salesa, M. J., Antón, M. & Morales, J., 2008: A new amphicyonine (Carnivora: Amphicyonidae) from the upper Miocene of Batallones-1, Madrid, Spain. Palaeontology: Vol. 51, #4, pp. 943
  2. а б Siliceo, G., Salesa, M. J., Antón, M., Pastor, J. F., Morales, J. 2015. Comparative Anatomy of the Shoulder Region in the Late Miocene Amphicyonid Magericyon anceps (Carnivora): Functional and Paleoecological Inferences. Journal of Mammalian Evolution, 22: 243–258.
  3. а б The Bite of the Bear Dog. Архів оригіналу за 28 квітня 2022. Процитовано 28 квітня 2022.