Makalata macrura

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Makalata macrura
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Щетинцеві (Echimyidae)
Підродина: Echimyinae
Триба: Echimyini
Рід: Makalata
Вид:
M. macrura
Біноміальна назва
Makalata macrura

Makalata macrura (довгохвостий деревний щур[1]) — вид гризунів родини щетинцевих, що зустрічається у західній Амазонії, в Бразилії, Перу, Еквадорі.

Морфологія[ред. | ред. код]

Морфометрія. Довжина голови й тіла: 229–233, довжина хвоста: 194–211, довжина задньої лапи: 41–46, довжина вуха: 15–17 мм, вага: 340–405 грам.

Опис. Великий гризун як для тварин родини голчастих щурів. Вуха маленькі. рідко вкриті волоссям. Вібриси товсті, коричневі й довгі, сягаючи плечей. Очі темно-карі. Мордочка червона біля очей і між ними. Спина темно-червоно-коричнева з тонкими й гнучкими щетинками й колючками, тупими чи гострими з великою чи малою кількістю чорнуватого волосся між ними. Задня частина спини виглядає строкатою через те, що численні щетини мають кінчики світло-коричневого кольору. Черевна область має колір від сірого до сірувато-коричневого. Хвіст рівний або трохи коротший, ніж довжина голови й тіла, здавалося б, голий майже по всій довжині, але з дуже рідкісними волосками. Основа хвоста, від 30 до 40 мм густо волохата. Ноги короткі і широкі, зверху з блідим червонуватим або жовтуватим відтінком. Самка має дві пари бічних молочних залоз.

Поведінка[ред. | ред. код]

Нічний деревний і самітницький вид, що харчується листям, плодами та незрілим насінням. Його рухи повільні і тихі. Протягом дня знаходиться в прихистку в невеликій западині чи порожнині у верхній частині дерев. Віддає перевагу лісам з помірним втручанням людини, як правило, поблизу водойм і в затоплюваних районах. Використовує середній та верхній шари лісу.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Серйозних загроз для виду немає. Знаходиться на кількох охоронних територіях.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Вебсайт МСОП
  • Вебсайт Еквадорського Папського Католицького Університету