Mentos

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Mentos (укр. Ментос) — жувальне драже, яке має популярність в усьому світі. Марка «Ментос» належить компанії «Перфетто Ван Мелле». Вперше драже було вироблено в Голландії на початку 1950-х рр. Драже мають форму стисненого сфероїду, зовні покриті твердою смакової оболонкою, під якою знаходиться жувальна складова. Класична упаковка містить 14 цукерок. Також під маркою «Ментос» в даний час проводиться декілька сортів жувальної гумки.

Ментос і кола[ред. | ред. код]

Кола + Ментос

При попаданні драже в кока-колу або в будь-які інший газований напій відбувається активне виділення розчиненого в напої газу, що приводить до різкого вспінювання. Примітно, що кислотно-лужна реакція практично не бере участі в цьому процесі. Причина спінювання в шорсткостях поверхні драже, які служать центрами вивільнення вуглекислого газу. Процес також посилюється добавками в напої, такими як підсолоджувач аспартам (замінник цукру). Підсолоджувач зменшує поверхневий натяг рідини, що в свою чергу полегшує виділення газу. Обсяг пляшки також відіграє роль, тобто піднімаючіся бульбашки є вторинними центрами виділення газу. Інші інгредієнти, які грають роль в процесі виділення газу: бензоат натрію (консервант) і кофеїн в кока-колі; гуміарабік і желатин в жувальних драже. Найбільш сильний ефект виникає з дієтичною колою і драже без глазурі (більш шорсткі і пористі).

Додаткові дослідження довели, що реакція обумовлена ​​фізичними властивостями цукерок і не пов'язана з хімічним складом. [1].

На сьогоднішній день рекорд по висоті фонтану з кока-коли становить 9 метрів, він був поставлений Джеймі Гайнеманом і Адамом Севіджем — ведучими передачі «Руйнівники міфів». Попередній рекорд — близько 5,5 м — був за відкривачем цього явища, Стівом Спенглером [2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Science of Mentos-Diet Coke explosions explained — physics-math — 12 June 2008 — New Scientist. Архів оригіналу за 8 липня 2015. Процитовано 28 лютого 2015.
  2. Steve spangler science: Mentos Geyser — Diet Coke Eruption. Архів оригіналу за 7 січня 2011. Процитовано 28 лютого 2015.

Посилання[ред. | ред. код]