Molinodus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Molinodus
Період існування: ранній палеоцен
~66–61.6 млн р. т.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Інфраклас: Плацентарні (Placentalia)
Клада: Meridiungulata
Родина: Kollpaniidae
Рід: Molinodus
Muizon & Marshall 1987
Типовий вид
Molinodus suarezi
Muizon & Marshall, 1987
Види
  • M. suarezi Muizon & Marshall 1987

Molinodus — це вимерлий рід ссавців із невизначеною спорідненістю, чиї скам'янілості були знайдені в Тіупампі, Болівія, на територіях, що датуються палеоценом.

Молінодус мав бунодонтні зуби з низькими округлими горбками, що вказувало на фруктову дієту. Єдині скам'янілості молінодуса були скам'янілості зубів. Його розмір, попри певну невизначеність через фрагментарний характер останків, оцінюється в 18–30 сантиметрів, приблизно 250–500 грамів.

Класифікація

[ред. | ред. код]

Molinodus може бути найвідомішим родом плацентарних ссавців, знайдених у Тіумпампі. Цей рід був умовно віднесений до Mioclaenidae, північноамериканської та європейської клади так званих «кондилартів», південноамериканських представників яких іноді поміщають у власну родину Kollpaniidae. Передбачається, що ці південноамериканські парнокопитні були тісно пов’язані з двома групами місцевих унгулят Південної Америки: Litopterna, групою великих копитних, і Didolodontidae, родиною плодоїдних копитних середніх розмірів, відомих лише за залишками палеоцену та еоцену. Цілком можливо, що обидві ці південноамериканські ендемічні групи еволюціонували від предків, які розійшлися з Північної Америки.

Примітки

[ред. | ред. код]
  • Darin A. Croft, Illustrated by Velizar Simeonovski, Horned Armadillos and Rafting Monkeys- TheFascinating Fossil Mammals of South America, 2016.