Негаленія чудова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Nehalennia speciosa)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Негаленія чудова
Самець
Самець
Самиця
Самиця
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Бабки (Odonata)
Родина: Стрілкові (Coenagrionidae)
Рід: Негаленія (Nehalennia)
Вид: Негаленія чудова
Nehalennia speciosa
(Charpentier, 1840)
Посилання
Вікісховище: Nehalennia speciosa
Віківиди: Nehalennia speciosa
EOL: 237097
МСОП: 60265
NCBI: 438046

Негаленія чудова[2] (Nehalennia speciosa) — вид бабок родини стрілкових (Coenagrionidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений в Центральній та Східній Європі від східної частини Франції та Німеччини до Казахстану. Інша відірвана частина ареалу знаходиться на Корейському півострові та у Японії, в Хабаровському та Приморському краях Росії. Вважається вимерлим в Бельгії, Люксембурзі, Нідерландах, на півночі Данії, Словаччині, Італії та Швеції. В Україні поширений в Поліссі, Західному Лісостепу, Прикарпатті[3].

Опис[ред. | ред. код]

Найменша бабка у фауні України. Тіло завдовжки 24-26 мм, черевце 19-25 мм, заднє крило 11-16 мм. Черевце тонке, крила короткі та широкі, прозорі. Забарвлення самця металево-зелене з блакитними сегментами. У самиць відомі дві колірні форми: одна повторює забарвлення самця, друга — бронзово-зелена, а блакитний колір замінений жовтувато-зеленим або червонувато-коричневим. Голова широка. Лоб має гострий поперечний край спереду від антен, в профіль він виглядає загостреним. Потилиця зверху темна, з вузькою світлою дугоподібною поперечною смужкою, зазвичай блакитного кольору у представників обох статей, але іноді жовтуватою у самиць. Ноги чорного або темно-сірого забарвлення. Груди і черевце на верхній стороні металево блискучі, яскраво-зеленого кольору. Птеростигма вузька, займає одну ланку. Крила прозорі, з дуже рідкісним жилкуванням. У спокої бабка тримає крила складеними. Крила в спокої не заходять за п'ятий сегмент черевця.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bernard, R. & Wildermuth, H. (2006) Nehalennia speciosa: інформація на сайті МСОП (версія 2020.2) (англ.) 22 листопада 2020
  2. Назви бабок фауни України (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 16 квітня 2021. Процитовано 23 листопада 2020.
  3. Горб С. Н., Павлюк Р. С., Спурис З. Д. Бабки (Odonata) України: фауністичний огляд // Вісник зоології. — К., 2000. — Т. 15. — С. 1—155.(укр.)