Osphronemus exodon

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Osphronemus exodon

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Акантопері (Acanthopterygii)
Ряд: Лабіринтові риби (Anabantiformes)
Підряд: Повзуновидні (Anabantoidei)
Родина: Осфронемові (Osphronemidae)
Підродина: Власне осфронемові (Osphroneminae)
Рід: Осфронем (Osphronemus)
Вид: Osphronemus exodon
Osphronemus exodon
Roberts, 1994
Посилання
Віківиди: Osphronemus exodon
EOL: 573461
ITIS: 638761
МСОП: 169508
NCBI: 313246

Osphronernus exodon (англ. Elephant ear gourami, слоновухий гурамі) — прісноводний вид лабіринтових риб з родини осфронемових (Osphronemidae), підродина Osphroneminae.

Поширення[ред. | ред. код]

Водиться в середній течії річки Меконг та в її притоках (південний Лаос та північно-східна Камбоджа). Зустрічається у великих річках, а в сезон дощів заходить також у затоплені ділянки лісів. Дно тут зазвичай буває кам'янистим, а береги зайняті лісом.

Місцеві назви виду: trey romir кхмерською мовою і pa haet лаоською. Обидві назви перекладаються як «риба-носоріг»[1].

Вид занесений до Червоного списку МСОП і має статус «Уразливий». Вважається, що через будівництво гідротехнічних споруд, а також високий рівень забруднення річки Меконг його чисельність протягом першого десятиліття XX ст. зменшилась більш ніж на 30 %, хоча детальні дані невідомі. Природоохоронні заходи в районах проживання виду станом на 2009 рік не проводились[2].

Osphronemus exodon мабуть не зустрічається симпатрично зі своїм родичем O. goramy. Всі повідомлення про те, що велетенський гурамі (Osphronernus goramy) мешкає в басейні Меконгу, насправді стосуються Osphronemus exodon[1].

Опис[ред. | ред. код]

Дорослих O. exodon складно сплутати з будь-яким іншим видом велетенських гурамі. Їх щелепи, вкриті рядами зубів, сильно виступають із закритого рота. Ця особливість є унікальною серед лабіринтових риб.

Osphronemus exodon, як і решта представників роду осфронем, — це доволі великі риби, які можуть сягати довжини 60 см. За свідченням місцевих рибалок, ці гурамі виростають до 10 кг[1].

Спинний плавець має 14-16 твердих і 10-11 м'яких променів, анальний — 11-13 твердих і 17-19 м'яких. У бічній лінії 31-32 луски.

Молодь і дорослі риби відрізняються за формою та забарвленням. Гостра морда молоді з віком помітно ширшає і товстішає. Молодь розміром 10-12 см ще не має зовнішніх зубів[3].

Основним елементом забарвлення молодих рибок є 6 або 7 вертикальних смуг на тілі. Над анальним плавцем присутня темна овальна пляма. Ці елементи забарвлення щезають у дорослому віці. Молодь розміром близько 10 см має червонувату або оранжеву смужку в нижній частині голови та грудей, особливість, яка не спостерігається у жодного іншого виду роду Osphronemus.

Кожна доросла особина має власне характерне забарвлення, не існує двох схожих риб, однак усі вони мають великі темні (майже чорні) ділянки на череві і бліді ділянки на спині. Іноді трапляються екземпляри з великими хаотично розташованими червоними плямами на тілі. Статеві відмінностей за забарвленням у дорослих риб відсутні.

Як і інші виду роду, O. exodon має високорозвинений лабіринтовий орган, який дозволяє цим рибам використовувати для дихання атмосферне повітря. Він має численні складки й дуже насичений кровоносними судинами.

Біологія[ред. | ред. код]

Osphronemus exodon харчується переважно рослинною їжею, включаючи водну рослинність, листя, фрукти, квіти вищих наземних рослин. До раціону входить також трохи комах і ракоподібних.

Нереститься в березні-квітні в стоячих водах біля берегів річок за низького рівня води. Будують невелике гніздо з листя та коріння рослин. Один із батьків охороняє ікру та мальків.

Значення для людини[ред. | ред. код]

Osphronemus exodon є хорошою їстівною рибою. Місцеві рибалки вудять її на гачок, наживлений креветкою. Продають свіжою.

У рибницькому господарстві цей вид відсутній. В торгівлі акваріумними рибами зустрічається дуже рідко[4][5].

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Tyson R. Roberts. Osphronemus exodon, a new species of giant gouramy with extraordinary dentition from the Mekong [Архівовано 7 серпня 2019 у Wayback Machine.]. Natural History Bulletin of the Siam Society v. 42 (no. 1): 67-77, 1994 (англ.)
  2. Jenkins, A., Kullander, F.F. & Tan, H.H. (2009) Osphronernus exodon: інформація на сайті МСОП (версія 2018-1) (англ.) 31.08.2018
  3. Kai Arendt. Ein aquaristisch neuer spektakulärer Riesengurami erstmals aus Kambodscha eingeführt [Архівовано 16 травня 2016 у Wayback Machine.] (нім.)
  4. Elephant ear gourami, Osphronemus exodon [Архівовано 31 серпня 2018 у Wayback Machine.]. Practical Fishkeeping Magazine (англ.)
  5. Osphronemus exodon [Архівовано 1 вересня 2018 у Wayback Machine.]. Aquarium Glaser GmbH (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]