Oxytropis campestris

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Oxytropis campestris
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Бобовоцвіті (Fabales)
Родина: Бобові (Fabaceae)
Рід: Горобинець (Oxytropis)
Вид:
O. campestris
Біноміальна назва
Oxytropis campestris
(L.) DC.

Oxytropis campestris — вид квіткових рослин з родини бобових (Fabaceae).

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це трав'яниста багаторічна рослина 5–30 см заввишки, загалом дещо рідкісно запушені, хоча є густо запушені форми, не залозиста. Стебла дуже короткі, всі листки в +/- прикореневій розетці. Листки у довжину 4–16 см, непарноперисті, з 8–15 парами листочків, від запушених до майже голих, листочки еліптичні чи ланцетні, гострі чи тупі. Квітки зібрані в китиці на кінці до 20 см безлистих квітконосів, суцвіття з 8–18 квітками, прямовисні. Квітки завдовжки 15–20 мм. Чашечка дзвоникоподібна, волосиста, з трубкою, із зубцями в 3 рази коротшими за трубку. Віночок зазвичай блідо-жовтий, але може мати ± синюваті або пурпурові відтінки і навіть бути інтенсивно пурпурно-блакитним, порівняно великим (стандарт 15–20 мм). Човники з фіолетовою плямою чи без. Довгастий стандарт надовго перевищує крила. Плід розширений з пухирцями, прямовисний, 1.5–2 см завдовжки, притиснуто запушений. Насіння округле, злегка еліптичне чи ниркоподібне, приплюснуте, 2–2.5 × 1.8–2.2 мм, поверхня від тьмяної до блискучої, оливкового, коричневого, старе насіння від червоно- до темно-коричневого зображення. 2n=32, 36, 48[1][2][3][4][5][6].

Поширення[ред. | ред. код]

Росте у Північній Америці (Канада, США) та Європі (Австрія, країни Балтії, Болгарія, Чехія, Словаччина, Франція, Велика Британія, Італія, Польща, Румунія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Україна, колишня Югославія), Японії[7][8]. Це арктично-альпійський вид, що росте на вапняних луках, на кам'янистих схилах[5].

Використання[ред. | ред. код]

Немає інформації про цей вид, але відомо, що кілька представників цього роду є потенційно токсичними, особливо для тварин, які пасуться. Відомо, що деякі представники роду містять алкалоїд індолізидин «свенсонін». Хронічна інтоксикація цим алкалоїдом викликає різноманітні неврологічні розлади у тварин, що пасуться, а також зниження апетиту, що може призвести до втрати ваги та припинення репродуктивної здатності. Крім того, повідомлялося, що деякі представники роду накопичують селен - хоча це важливий мікроелемент, він може бути токсичним у високих дозах[6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Oxytropis campestris. Das nationale Daten- und Informationszentrum der Schweizer Flora. Процитовано 03.04.2023. (нім.)
  2. Oxytropis campestris. Flora Vascular. Процитовано 03.04.2023. (ісп.)
  3. Oxytropis campestris. Tela Botanica. Процитовано 03.04.2023. (фр.)
  4. Oxytropis campestris. botany.cz. Процитовано 03.04.2023. (чеськ.)
  5. а б Bojnanský, V.; Fargašová, A. Atlas of Seeds and Fruits of Central and East-European Flora. — Springer Science & Business Media, 2007. — С. 315. (англ.)
  6. а б Oxytropis campestris. Useful Temperate Plants Database. Процитовано 03.04.2023. (англ.)
  7. Oxytropis campestris. Plants of the World Online. Процитовано 03.04.2023. (англ.)
  8. Oxytropis campestris. The Euro+Med Plantbase Project. Процитовано 03.04.2023. (англ.)