Pampatemnus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Pampatemnus
Період існування: ранній і середній еоцен
~54–38 млн р. т.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Notoungulata
Родина: Isotemnidae
Рід: Pampatemnus
Vucetich & Bond 1982
Типовий вид
Pampatemnus infernalis
Vucetich & Bond, 1982
Види
  • P. deuteros Vucetich & Bond 1982
  • P. infernalis Vucetich & Bond 1982

Pampatemnus — вимерлий рід нотоунгулятів, що належав до родини Isotemnidae, який жив у період раннього та середнього еоцену Аргентини[1].

Етимологія[ред. | ред. код]

Назва роду, Pampatemnus, складається з префікса Pampa-, слово кечуа, що означає «рівнина», і суфікса -temnus від грецького слова Τεμγυς, що означає «жолобок», суфікс, який зазвичай використовував Флорентіно Амегіно для назви родів Isotemnidae[1].

Опис[ред. | ред. код]

Пампатемнус був виявлений у відслоненнях формації Лумбрера, еоценової геологічної формації, розташованої в департаменті Гуачіпас провінції Сальта. Було описано два види, віднесені до роду: Pampatemnus infernalis і Pampatemnus deuterus. Назва виду infernalis була дана на честь пекельного легіону, полку гаучо, який відіграв важливу роль у війнах за незалежність іспанської Америки, тоді як назва deuterus стосується порядку відкриття двох видів[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Vucetich, Guiomar; Bond, Mariano (1982). Los primeros Isotemnidae (Mammalia, Notoungulata) registrados en la Formación Lumbrera (Grupo Salta), del noroeste argentino. Ameghiniana. 19(1-2): 7—18.