Potentilla insularis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Potentilla insularis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Трояндові (Rosaceae)
Рід: Перстач (Potentilla)
Вид:
P. insularis
Біноміальна назва
Potentilla insularis

Potentilla insularis — вид трав'янистих рослин родини розові (Rosaceae), ендемік архіпелагу Шпіцберген.

Опис[ред. | ред. код]

Це багаторічні поодинокі рослини з центральними коренями. Одне або більше в основному висхідних квітконосних стебел заввишки 10–30 см і більше. Листки чергові, в основному, прикореневі, з (3)4–5 листочками. Черешки 1.2–3.5(6.0) см довші від пластин, здебільшого густо вкриті волосками 1–2 мм завдовжки. Листові пластини 0.9–2.0(2.3) × 0.9–2.0(2.2) см; верх темно-зелений або з червонуватим відтінком, безволосий або покритий довгими, прямими, білими волосками; низ блідо-сірий або білий, через опушення. Завжди, принаймні, деякі листя з 4–5 листочками. Стеблові листки зменшені, прості або з 2–3 маленькими листочками.

Суцвіття (1)2–5(7)-квіткові, на довгих квітконіжках. Квіти радіально-симетричні з 5 підчашечними лусками, чашолистками й пелюстками. Підчашечні луски 3.5–4.5 × 0.6–1.0 мм, коротше і значно вже, ніж чашолистків, вузько еліптичні. Чашолистки 4.5–6 × 2.5–3.5 мм, трикутні. Пелюстки 6–9 × 5.5–7.5 мм, в 1.5–2 рази довші за чашолистки, серцеподібні, більш або менш виїмчасті, жовті. Тичинки численні. Плодів до 20–30 чи більше від кожної квітки.

Відтворення[ред. | ред. код]

Розмноження насінням, статеве і безстатеве (агамоспермія); відсутність вегетативного розмноження. Немає спеціальних пристосувань для поширення насіння.

Поширення[ред. | ред. код]

Ендемік архіпелагу Шпіцберген.

Населяє виступи скель, скельні виходи і осипи на схилах з високим рівнем інсоляції, а також спостерігається (хоча й рідко) на сухих щебенистих і кам'янистих пустках або на суглинних рівнинах. На добре дренованих, змішаних і крупнозернистих субстратах з приблизно нейтральною або основною реакцію ґрунту (рН). Вимагає помірного захисту від снігу в зимовий час, але зростає тільки в місцях, де ґрунт порівняно рано відкривається навесні.

Див. також[ред. | ред. код]

Список видів роду перстач

Посилання[ред. | ред. код]