Profectio

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Від'їзд імператора (лат. profectio) — церемоніальний від'їзд консула, як полководця, в Республіканському Римі або імператора під час доби Римської імперії. Являв собою урочистий релігійний ритуал, що відзначався як державне свято.

Святкували урочистий від'їзд Римського імператора не лише з Рима, але й з інших імператорських столиць, таких як Медіолан, тощо. Як правило такі святкові від'їзди відбувались з нагоди якоїсь великої військової кампанії .

Сцени урочистого виїзду імператора зображувалися на рельєфних скульптурних композиціях у храмах та на колонах, а також карбувались спеціальні монети з цієї нагоди.

Протилежною (за змістом, але не значенням) урочистою святковою церемонією був в'їзд (повернення) імператора до Рима після переможного походу або іншої урочистої події — Adventus.

Історія[ред. | ред. код]

Величезні розміри Римської імперії та довгий час, необхідний для того, щоб дістатись східного чи західного боку країни та повернутись назад, призвели до того, що час, коли імператори переїжджали з Риму, щоб рухатися по теренах країни — щоб захищати кордони, вести війни чи з інших причин, відзначався як особлива урочиста і важлива подія.

На честь цієї події створювались скульптурні композиції та інші твори мистецтва. Після того, як повідомлялось про організацію Profectio, римляни проводили підготовку до наступної церемонії, а війська збирали амуніцію та готувались до військового походу.

Монети на честь Profectio[ред. | ред. код]

В Стародавньому Римі на часть від'їзду імператора карбувались монети. На них імператор зображувався на коні, у військовій формі. За ним могли йти легіонери або сама богиня Вікторія. У деяких випадках богиня зображалась, тримаючою у правій руці ваги, а в лівій — ріг достатку, тощо.

Profectio (Виїзд імператора) на монетах Римської імперії
Зображення Тип монети Аверс Реверс Дата Вага; діаметр Каталогізація
Ауреус IMP Traiano OPTIMO AVG GER DAC P M TR P, голова у вінку, бюст з кирасою. PROFECTIO AUGUSTI, Traiano, у військовому одязі на коні імператор їде праворуч, перед ним солдат, а за ним троє, що символізують військову «колону». кін. 113 р. — поч. 114 р. 7,35 гр.;
Монетний двір Риму
Roman Imperial Coinage (RIC) Traianus, II, 297; BMC 512 var. Calicó 986a. Cohen 40 var. Hill 690.
Сестерцій M ANTONINVS AVG TR P XXIIII, голова Марка Аврелія у вінку, що дивиться праворуч; Profectio Марка Аврелія на коні, тримаючи спис, що їде праворуч, перед ним римський солдат, а за ним три. 170 р. 29 мм, 25.04 гр.; RIC Marcus Aurelius, III 977; MIR 18, 191-6/30; Cohen 502.
Денарій L SEPT SEV PERT AVG IMP VIII, голова у вінку, що дивиться праворуч, у військовій формі (Paludamentum); PROFECTIO AUG, Септимій Север на коні виїжджає на східний фронт із списом у руці. 197 р., похід Септіма Севера. 2.85 гр.; RIC Septimius Severus, IVa, 494; BMC 466; Cohen 580.
Денарій AD ANTONINVS PIVS AVG BRIT, увінчана голова, що дивиться праворуч; PROFECTIO AVG, Каракала стоїть, тримаючи спис; за ним дві військові хоругви. монета, ймовірно, викарбована, коли Каракалла став наступником свого батька, після смерті брата Гети, між 212 і 213 рр. Присвячена виїзду Імператора, коли він вирушає у військовий похід на північний фронт. 2.74 гр;
Монетний двір Риму
RIC Caracalla, IV, 225; BMCRE 97; RSC 508.
Сестерцій IMP SEV ALEXANDER AVG, голова, що дивиться направо, з накидкою на плечі; ROFECTIO AVGVSTI, Олександр Северус на коні, тримаючи спис, перед яким богиня Вікторія праворуч, тримаючи корону. 231/232 р. 3.38 гр.; RIC Alexander Severus, IVb, 596; Cohen, 492.
Медальйон IMP PROBV-S P F AVG, увінчана голова з кирасою, зверненою праворуч, тримає спис і щит, прикрашений сценами profectio; MON-ETA AV-G], три богині, що стоять попереду, звернувши голови вліво, біля ніг трьох божеств стоять мішки з грошима, а також роги достатку в лівій руці. ймовірно, викарбована коли імператор з Риму від'їзжав на фронт у 276 або 281 р. 22,66 гр.; Gnecchi II pg. 118, 24 and pl. 120, 5; Pink VI/I, pg. 59; Toynbee -; Dressel -; BMCREM pg. 74, 3; MRV -; MFA 77; Cohen 376.

Джерела[ред. | ред. код]