Proplatynotia

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Proplatynotia
Період існування: Пізня крейда, 75 млн р. т.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Надродина: Varanoidea
Рід: Proplatynotia
Borsuk-Bialynicka, 1984
Види

Proplatynotia — вимерлий рід вараноїдних ящірок з пізньої крейди Монголії. Скам'янілості були знайдені в формації Барун Гойот, яка має вік середини кампанського періоду. Тип і єдиний вид, P. longirostrata, був названий у 1984 році.

Опис[ред. | ред. код]

Proplatynotia була названа в 1984 році на основі одного голотипного черепа, занесеного в каталог як ZPAL MgR-I/68. Череп в основному повний, за винятком пошкоджень у задній частині. Округлі пластинки остеодерм покривають верхню поверхню і були б покриті лусочками за життя. Порівняно з іншими вараноїдами крейдяного періоду, Proplatynotia був середнього розміру з черепом довжиною близько 4 сантиметрів. Його череп довгий і тонкий, що дало типовому виду P. longirostrata назву, що означає «довга морда». Кістки в задній частині черепа, які називаються тім'яними, збільшені, що вказує на те, що він міг мати більші щелепні м'язи та сильніший укус, ніж більшість варанів[1].

Класифікація[ред. | ред. код]

Коли Proplatynotia була названа в 1984 році, вона була класифікована як платинотна ящірка. Platynota — це група, яка включає варанів, а іноді змій і мозазаврів. До неї входять усі представники надродини Varanoidea. Разом з іншими крейдяними ящірками з Монголії, такими як Parviderma та Gobiderma, Proplatynotia називали некрозавром. Некрозаври були еволюційним різновидом вараноїдних ящірок, які мали узагальнену морфологію, не маючи похідних ознак варанів і змій. Це були найпримітивніші платинотани[2].

З моменту першого опису Proplatynotia були визнані деякі особливості, які відрізняють його від інших платинотів. Зуби Proplatynotia гладкі та позбавлені пліцидентину, складчастого шару дентину навколо центральної порожнини пульпи зуба. Пліцидентин, хоча й рідко зустрічається у наземних хребетних, характерний для варанів та їхніх найближчих вимерлих родичів. Відсутність пліцидентину в Proplatynotia призвела до ранньої гіпотези, що це не був платинотан, а розвинулися ознаки платинотану через конвергенцію[2].

Попри неплатинотанові ознаки, Proplatynotia зазвичай класифікується як одна з найбільш базальних платинотанів. В останніх дослідженнях Platynotia включає варанів, гелодерматид та їхніх близьких вимерлих родичів, але не змій. Нижче наведено кладограму з філогенетичного дослідження 2008 року, яка демонструє взаємозв'язки Proplatynotia[3]:

Platynota 
 Monstersauria 

Gobiderma

Estesia

Heloderma

Proplatynotia

Saniwides

Necrosaurus

Parviderma

Paravaranus

 Varanoidea 

Telmasaurus

 Varanidae 

Saniwa

Varanus

Cherminotus

Lanthanotus


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Molnar, R.E. (2004). The long and honorable history of monitors and their kin. У Pianka, E.R.; King, D.; King, R.A. (ред.). Varanoid Lizards of the World. Bloomington: Indiana University Press. с. 10—67.
  2. а б Borsuk-Bialynicka, M. (1984). Anguimorphans and related lizards from the Late Cretaceous of the Gobi Desert, Mongolia (PDF). Palaeontologica Polonica. 46: 5—105. Архів оригіналу (PDF) за 18 червня 2022. Процитовано 31 грудня 2023.
  3. Gao, K.; Norrel, M.A. (1998). Taxonomic revision of Carusia (Reptilia: Squamata) from the Late Cretaceous of the Gobi Desert and phylogenetic relationships of anguimorphan lizards. American Museum Novitates (3230): 1—51.