Protanancus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Protanancus
Період існування: 23.03–5.333
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хоботні (Proboscidea)
Родина: Amebelodontidae
Рід: Protanancus
Arambourg, 1945
Типовий вид
Protanancus macinnesi
Arambourg, 1945

Protanancus — вимерлий рід амебелодонтидових хоботних з Кенії, Пакистану та Таїланду. Рід складається виключно з типового виду P. macinnesi[1]. Родова назва походить від неспорідненого Anancus і грецького prōtos «перший»[1][2].

Класифікація[ред. | ред. код]

Протананкус був описаний Арамбуром у 1945 році[3]. Відомо кілька видів цієї тварини: азійські P. chinjiensis, P. brevirostris, P. tobieni, африканський P. macinnesi. Найновіші останки — африканські та з району Сівалікс. Вважається, що ця тварина еволюціонувала з гомфотерію та розвивалася протягом мільйонів років, щоб дати початок іншим подібним тваринам, таким як Platybelodon або Amebelodon. Protanancus також пов'язаний з Archaeobelodon. Інші скам'янілості були знайдені в Болгарії[1].

Палеобіологія[ред. | ред. код]

Скам'янілості Protanancus у Китаї були знайдені в тих же місцях, що й Platybelodon. Проте, здається, що проживши разом принаймні два мільйони років, Platybelodon вижив, а Protanancus вимер. Лише в районі, де Платибелодон не був присутній (Сивалік), Protanancus все ще процвітав. Форма щелеп двох тварин вказує на те, що вони вели однаковий спосіб життя, з лопатоподібними бивнями, які могли збирати рослинний матеріал. Однак трубчаста структура бивнів Platybelodon вказує на те, що ця тварина переносила більші навантаження та більше стирання, ніж Protanancus[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Fossilworks: Protanancus. fossilworks.org. Retrieved 2021-01-17.
  2. Markov, G. N., & Vergiev, S. (2010). First report of cf. Protanancus (mammalia, proboscidea, amebelodontidae) from Europe. Geodiversitas, 32(3), 493–501.
  3. Arambourg, C; 1945. Anancus osiris, un mastodonte nouveau du Pliocène inférieur d’Egypte. Bulletin de la Société Géologique de France 15:479–495.
  4. Shiqi Wang, Tao Deng, Tao Tang, Guangpu Xie, Yuguang Zhang, and Duoqing Wang. (2015) Evolution of Protanancus (Proboscidea, Mammalia) in East Asia. Journal of Vertebrate Paleontology 35:1.