Tata Prima

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Tata Prima
Tata Prima
Виробник Tata Motors
Також називається Daewoo Ultra Prima
Tata Daewoo Prima (Пд. Корея)
Daewoo Maximus (Пд. Африка)
Роки виробництва 2008 - дотепер
Місце виробництва Південна Корея Південна Корея
Індія Індія
Попередник(и) Tata Novus
Наступник(и) Tata Daewoo Maxen
Клас Вантажний автомобіль
Споріднені Volvo FH
Подібні Ashok Leyland U-Truck
BharatBenz Heavy Duty
Eicher Pro 6040
Hino Profia
Hyundai Trago / Hyundai Xcient
Isuzu Giga
Iveco Stralis
Iveco Trakker
Iveco S-Way
MAN TGM
MAN TGX
MAN TGS
Mitsubishi Fuso Super Great
Mercedes-Benz Atego
Mercedes-Benz Actros
Mercedes-Benz Arocs
Nissan Diesel Quon
Scania R-Серії
Scania S-Серії
Volvo FH
Volvo FM
Volvo FE
Volvo FMX
Volkswagen Constellation
КрАЗ-6511

Tata Prima — сімейство середньо- і великотонажних вантажних автомобілів, що випускаються Tata Daewoo Commercial Vehicle — дочірнім підрозділом Tata Motors. На деяких ринках модель продається під назвою Daewoo Ultra Prima (Пд. Корея) та Daewoo Maximus (Пд. Африка і Україна).

Опис[ред. | ред. код]

Tata Prima T1 на змаганнях

Модель було вперше представлено в 2008 році компанією як «всесвітня» вантажівка. Перша вантажівка з системою Common Rail, автоматичною трансмісією, кабіною світового класу, пневмопідвескою сидіння водія, тахографом. Кабіна оснащена таким устаткуванням як GPS, кондиціонер, регульовані в чотирьох напрямках сидіння водія і пасажира і ін.

Є десять основних варіантів автомобілів, які включають в себе бортові вантажівки вантажопідйомністю від 5 до 25 тонн, сідлові тягачі, самоскиди вантажопідйомністю від 15 до 25 тонн. Серія оснащується декількома видами двигунів: Iveco CURSOR 13, потужністю до 560 к.с., Doosan DV11S, потужністю до 450 к.с., Cummins ISM, потужністю до 440 к.с. Легкі версії оснащуються двигунами DL06K (280 к.с.) і NEF (260 к.с.). Колісні формули — 4х2, 6х2, 6х4, 8х4, 10х4. Автомобіль пропонується з трьома видами кабіни: коротка денна, спальна і висока спальна.

Tata Prima завоювала престижну південнокорейську премію — Гран Прі 2009 Good Design Selection of Korea, в 2009 році.

В 2012 році вантажівки Prima оновилися. Tata Daewoo застосувала електронну пневмопідвіску шасі, щоб поліпшити характеристики моделі, захищаючи вантаж в кузові і підвищуючи комфорт водія. Дискові гальма підвищать ефективність гальмування на 30 % в порівнянні з барабанними, встановлюваними на попередніх версіях. Модифікації піддалася електрична система, зокрема, зросла ємність акумуляторної батареї. Водії тепер можуть насолодитися вентиляцією сидінь, причому влітку вони охолоджуються, а в холодну пору року — підігріваються. На нових вантажівках застосована система Eco-driving System для підвищення паливної економічності. А ще Prima отримали нові дзеркала заднього виду з більш широким кутом огляду, ресори підвищеної вантажопідйомності, нові кольори кабіни і нові графічні оформлення. Панель приладів оснащується новим кольоровим LCD дисплеєм.

В 2017 році модель була модернізована, зміни торкнулися дизайну передньої частини і оснащення.

Tata Prima ConsTruck[ред. | ред. код]

В 2011 році Tata Motors запустила продажу гаму вантажівок для будівництва Tata Prima ConsTruck. До неї увійшли 2 моделі — Prima 3128K і Prima 2528K. Tata Prima 3128K була спеціально створена для дорожніх і земельних робіт. Ця модель оснащується 270-сильним двигуном і має кузов підвищеної місткості. Tata Prima 2528K була розроблена для роботи в кар'єрах. Вантажівка оснащена потужними агрегатами, такими як міцна рама, посилена підвіска, спеціальні позашляхові колеса розмірністю 1200х24 і двигуном потужністю 270 к.с. Кондиціонер, записуючий пристрій, водійське сидіння на підвісці і ергономічна панель приладів підвищують ефективність роботи вантажівки.

В Україні[ред. | ред. код]

В серпні 2020 року в Україну почалися поставки вантажівок Daewoo Maximus, що є дещо зміненою версією Tata Prima. Модель Daewoo Maximus 4х2 GC5AA має вантажопідйомність 12 800 кг. При колісній базі 5,5 м на шасі можна встановлювати кузовні надбудови довжиною до 7,5 м і внутрішнім об'ємом до 45 м3.

Daewoo Maximus оснащений 5,9 л турбодизелем Doosan DL06K Євро-5, потужністю 280 к.с. У парі з ним працює механічна 6-ст. КПП ZF 6S1000.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]