Taubatherium

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Taubatherium
Період існування: пізній олігоцен
~24 млн р. т.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Notoungulata
Родина: Leontiniidae
Рід: Taubatherium
Soria & Alvarenga 1989
Типовий вид
Taubatherium paulacoutoi
Soria & Alvarenga, 1989
Види
  • T. paulacoutoi Soria & Alvarenga 1989
Синоніми
  • T. major Soria & Alvarenga 1989

Taubatherium — вимерлий рід ссавців, що належить до ряду Notoungulata. Він жив під час пізнього олігоцену Бразилії в Південній Америці.

Скам'янілості цієї тварини вказують на те, що вона мала досить міцну статуру, але не таку важку, як деякі з її родичів, Leontinia і Scarrittia. Міцне тіло підтримувалося чотирма відносно стрункими, але сильними кінцівками; розміри Taubatherium були типовими для родини, оскільки він був приблизно 180 сантиметрів у довжину і 80 сантиметрів у висоту в холці. Він важив від 280 до 350 кілограмів, а його маса була еквівалентною масі тіла сучасного коня.

Палеобіологія та палеоекологія

[ред. | ред. код]

Таубатерій був травоїдною твариною зі стадними звичками, яка жила стадом біля стародавнього озера, колишній басейн якого утворює формацію Тремембе; екземпляри з помітними морфологічними відмінностями, ймовірно зумовленими онтогенезом або статевим диморфізмом, збереглися в літописі скам'янілостей[1].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. G. do Couto Ribeiro. 2016. Osteology of Taubatherium paulacoutoi Soria & Alvarenga, 1989 (Notoungulata, Leontiniidae) and a new Pyrotheria: two fossils mammals from Tremembé Formation, Brazil (SALMA Deseadense - Upper Oligocene. Instituto de Biociencias, Unpublished Thesis.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • M. F. Soria and H. M. F. Alvarenga. 1989. Nuevos restos de mamiferos de la Cuenca de Taubaté, Estado de Sao Paulo, Brasil. Anais da Academia Brasileira de Ciências 61(2):157–175
  • B. J. Shockey. 2005. New leontinidids (Class Mammalia, Order Notoungulata, Family Leontiniidae) from the Salla beds of Bolivia (Deseadan, Late Oligocene). Bulletin of the Florida Museum of Natural History 45(4):249–260