Unicheck

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Unicheck
Тип вебсайт
Доступні мови Англійська, французька, українська, турецька, німецька, голландська та інші
Стан розробки працює
Вебсайт unicheck.com

Unicheck (попередня назва  — Unplag.com)  — платний онлайн-сервіс пошуку плагіату, який перевіряє текстові документи на наявність запозичених частин тексту з відкритих джерел в Інтернеті чи внутрішньої бази документів користувача.[1] Сервіс підтримує DOC, docx, rtf, txt, odt, HTML, zip та PDF формати. У 2015 Unicheck був названий Hot New Platform журналом Business.com.[2]

Використання[ред. | ред. код]

Сервіс пошуку плагіату Unicheck може застосовуватися як для індивідуального використання — студентами, журналістами, письменниками, публіцистами, вчителями[3] — так і для корпоративного використання в школах, коледжах, Вищих навчальних закладах.[4]

Індивідуальне використання

Для використання сервісу потрібно пройти процес реєстрації. Сервіс працює онлайн і доступний українською, англійською, німецький, іспанською, турецькою, французькою та іншими мовами. У січні 2018 р. компанія випустила додаток для Google Docs.[5]

Корпоративне використання

Unicheck також має корпоративний пакет для вищих навчальних закладів, коледжів та шкіл. Корпоративні користувачі можуть використовувати сервіс пошуку плагіату в онлайн-режимі або інтегрувати Unicheck в системи управління навчанням — Moodle,[6] Canvas,[7] Blackboard,[8] Sakai, Schoology[9], Google Classroom[10]⁣ — через плагін або API.

Історія[ред. | ред. код]

Unicheck був запущений для викладачів та студентів IT-компанією Phase One Karma[11] у 2014 році.[12] На український ринок сервіс вийшов наприкінці 2015 року. Створюючи Unicheck, команда Phase One Karma мала на меті[13] підвищення якості освіти шляхом інтеграції принципів академічної доброчесності в університетську культуру та покращення академічної мотивації студентів та викладачів. Сайт почав роботу як онлайн-сервіс пошуку плагіату, в основі якого складний алгоритм аналізу тексту, розроблений лінгвістами, викладачами та ІТ-спеціалістами. Система розкладає текст на окремі фрази та шукає збіг у режимі реального часу через Інтернет чи в документах з бібліотеки користувача,[14] при цьому програма розпізнає підміну символів в тексті[15] (спосіб обману систем пошуку плагіату  — заміна символів схожими символами з іншого алфавіту). Також Unicheck визначає цитати та виноски, автоматично виключаючи їх зі звіту.[16]

У 2015 році сервіс став хмарним,[17] в той самий час залишаючи навчальним закладам можливість інтегрувати продукт в програмне забезпечення на локальному рівні в  системи управління навчанням освітнього закладу (LMS).

Наразі Unicheck співпрацює з Національним університетом «Львівська політехніка»[18]НУБіПом[19], Київським національним університетом імені Тараса Шевченка,[20] Чернівецьким національним університетом імені Юрія Федьковича,[21] КПІ ім. Ігоря Сікорського[22], Київським університетом ім. Бориса Грінченка[23], Сумським державним університетом[24], Харківським національним університетом радіоелектроніки[25], Східноукраїнським національним університетом ім. Володимира Даля[26], Луцьким національний технічний університет[27], Національним університетом біоресурсів і природокористування України[28], Національним університетом «Острозька академія»[29], Подільським державним аграрно-технічним університетом[30], Львівським державним університетом безпеки життєдіяльності[31], Ізмаїльським державним гуманітарним університетом[32], Донецьким національним університетом ім. Василя Стуса та Донецьким національним університетом економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського, Національної академії статистики обліку та аудиту.

У 2016 році сервіс пошуку плагіату Unicheck, Східноукраїнський Фонд Соціальних Досліджень, Харківський Національний Університет ім. Каразіна та SCS Journal провели опитування серед студентів та зробили інфографіку, яка ілюструє проблему плагіату в академічній сфері в Україні.[33]

На початок 2019 року загальнодоступна частина сайту з розділів Куки, Політика конфіденційності, Умови використання «відображались» лише англійською мовою. Власником сервісу на лютий 2019 року була UKU Group ltd.[34], що була зареєстрована на Кіпрі[35]. ТОВ «Антиплагіат» з яким співпрацює МОНУ[36] щодо сервісу, не фігурувало в офіційних публічних даних Unicheck (2019 рік).

У 2020 році, Unicheck, придбала американська компанія конкурент Turnitin[37]. Unicheck буде і надалі працювати як окремий сервіс з пошуку плагіату для закладів освіти по всьому світу. Unicheck і Turnitin мають спільну мету — безперервне вдосконалення та інновації продуктів для 38 мільйонів студентів у 16 тисячах закладів освіти.

Функціонал[ред. | ред. код]

Робота сервісу не потребує встановлення додаткового програмного забезпечення або спеціального обладнання, необхідно мати лише комп'ютер, браузер і доступ до інтернету. Система здатна на автоматичне визначення заміни символів і літер в тексті, а також на зворотню автоматичну підстановку в текст правильних символів і пошук на плагіат модифікованої версії. Сторінка тексту перевіряється за 2-4 секунди. В результаті перевірки система видає звіт, який містить різноколірні маркери в тексті, якими виділяється плагіат, посилання та цитати. Також у звіті можливо переглянути джерела плагіату та виключити цитати й джерела з невеликою кількістю текстових збігів з результатів пошуку. Перевірка здійснюється online через Інтернет або offline серед файлів, які завантажені у бібліотеку.[38]

Соціальні проєкти[ред. | ред. код]

У липні 2017 командою Unicheck було ініційовано соціальний проєкт, завдяки якому редакції наукових університетських видань мають змогу безплатно використовувати сервіс для перевірки робіт на ознаки плагіату.  Одним із перших цією нагодою скористався Харківський національний університет міського господарства імені О. М. Бекетова для свого журналу «Світлотехніка та електроенергетика» та науково-технічного збірника «Комунальне господарство міст»[39], а Приазовський державний технічний університет міг перевірити на плагіат всі свої збірники наукових праць.[40] Також до обов'язкової перевірки академічних публікацій на виявлення подібності приєднався Київський національний університет культури й мистецтв.[41]

Наразі даний проєкт підтримує десятки ЗВО, зокрема Івано-Франківський національний технічний університет нафти й газу[42], Донбаську національну академію будівництва і архітектури[43], Національний університет водного господарства та природокористування (м. Рівне)[44], Приазовський державний технічний університет[40], Білоцерківський національний аграрний університет[45], Вінницький національний технічний університет, Черкаський державний технологічний університет.

4 квітня 2018 року Міністерство освіти і науки України підписало меморандум з ТОВ «АНТИПЛАГІАТ»[36], згідно з яким  найближчі 7 років українські ЗВО отримають безплатний доступ до перевірки наукових робіт на плагіат. Також пропонований сервіс автоматично визначатиме цитування художньої та наукової літератури, законів та методичних фраз, які не є плагіатом.

Документ передбачає вільний доступ до сервісу Unicheck, де аспіранти та докторанти зможуть перевірити дисертацію перед поданням до спеціалізованих вчених рад.

Заклади вищої освіти самостійно розв'язувати питання щодо використання сервісу. Зі свого боку Міносвіти сприятиме співпраці університетів та компанії «Антиплагіат». На основі цього меморандуму кожен заклад вищої освіти може укласти договір про співпрацю з компанією та користуватися перевагами сервісу.[36]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. William Ecksel (5 липня 2015). Unplag Looks to do Away With Plagiarism in Education. Tech Cocktail (амер.). Архів оригіналу за 27 квітня 2016. Процитовано 22 липня 2016.[недоступне посилання з 05.04.2019]
  2. Sherry Gray (21 липня 2015). Work Day Revolutionized, The Not New Platforms That Will Change the Way You Work. Business.com. Архів оригіналу за 1 серпня 2015. Процитовано 3 серпня 2015.
  3. Tia Lord (27 березня 2016). Teaching with Technologies: A list of the Best Plagiarism Checkers for Educators - Teachers With Apps. teacherswithapps.com. www.teacherswithapps.com. Архів оригіналу за 27 жовтня 2016. Процитовано 21 липня 2016.
  4. Юлия Липенцева. Украинские разработчики создали ПО для распознавания плагиата и начали сотрудничество с вузами. AIN.UA. Архів оригіналу за 9 серпня 2016. Процитовано 21 липня 2016.
  5. Unicheck Similarity Checker Add-On for Google Docs. Unicheck Blog (амер.). 9 лютого 2018. Архів оригіналу за 16 березня 2018. Процитовано 15 березня 2018.
  6. Moodle plugins directory: UNPLAG Plagiarism Checker Plugin. moodle.org. Архів оригіналу за 18 серпня 2016. Процитовано 22 липня 2016.
  7. Unplag Updates Interface, Adds Commenting for Canvas Users -- Campus Technology. Campus Technology. Архів оригіналу за 24 червня 2016. Процитовано 21 липня 2016.
  8. Unicheck Plagiarism Checker. www.blackboard.com. Архів оригіналу за 6 квітня 2019. Процитовано 22 липня 2016.
  9. Schoology Integrates Plagiarism Detection -- Campus Technology. Campus Technology. Архів оригіналу за 21 липня 2016. Процитовано 22 липня 2016.
  10. Plagiarism Checker Unicheck And Google Classroom Integration. Unicheck Blog (амер.). 23 червня 2017. Архів оригіналу за 7 листопада 2017. Процитовано 1 березня 2018.
  11. Phase One Karma — Creating genuine smartness through AI technologies. p1k.org. Архів оригіналу за 25 червня 2020. Процитовано 4 серпня 2020.
  12. Unplag profile. Crunch Base. Архів оригіналу за 19 вересня 2016. Процитовано 3 серпня 2015.
  13. Unicheck - сервіс, що став мейнстрімом серед ІТ технологій у галузі освіти у 2018р. pr.meta.ua. Архів оригіналу за 26 червня 2020. Процитовано 4 серпня 2020.
  14. Richie KS. Exploring the Features of the Unplag Plagiarism Checker. Dezzain.com. Архів оригіналу за 14 квітня 2016. Процитовано 22 липня 2016.
  15. Jean Marie Abellana (30 грудня 2015). Unplag Plagiarism Checker Features New Anti-Cheating Upgrade On System. Ischoolguide.com. Архів оригіналу за 21 квітня 2016. Процитовано 22 липня 2016.[недоступне посилання з 06.04.2019]
  16. Monica (28 листопада 2015). Unplag Plagiarism Detection Online Tool for Educators. Class Tech Tips. Архів оригіналу за 18 липня 2016. Процитовано 22 липня 2016.
  17. Chance Madson. Education Moves to the Clouds. Social Barrel. Socialbarrel.com. Архів оригіналу за 11 липня 2015. Процитовано 3 серпня 2015.
  18. У Львівській політехніці за допомогою програми Unplag перевіряють студентські роботи на плагіат | Національний університет «Львівська політехніка». lp.edu.ua (укр.). Архів оригіналу за 14 березня 2018. Процитовано 13 березня 2018.
  19. «Антиплагіат» стане системою, яка робить освіту кращою, — розробники. 27 грудня 2015. Архів оригіналу за 31 січня 2016. Процитовано 25 липня 2016.
  20. Новини: Співпраця з Unplag - сервісом з виявлення плагіату. univ.kiev.ua. Архів оригіналу за 27 серпня 2016. Процитовано 25 липня 2016.
  21. Впровадження системи антиплагіату. www.chnu.cv.ua. 14-06-2016. Архів оригіналу за 1 грудня 2017. Процитовано 25 липня 2016.
  22. КПІ ім. Ігоря Сікорського продовжив співпрацю з компанією Unicheck в напрямі запобігання плагіату. КПІ ім. Ігоря Сікорського (UK) . 9 лютого 2018. Архів оригіналу за 1 березня 2018. Процитовано 1 березня 2018.
  23. Опришко, Тетяна Сергіївна. Співпраця з компанією Unicheck. kubg.edu.ua (uk-ua) . Архів оригіналу за 13 березня 2018. Процитовано 13 березня 2018.
  24. Ольга. Unplag. Баннер. library.sumdu.edu.ua (uk-ua) . Архів оригіналу за 14 березня 2018. Процитовано 13 березня 2018.
  25. Проверяем работы на плагиат с помощью UNPLAG | Официальный сайт ХНУРЭ. nure.ua (ru-RU) . Архів оригіналу за 15 березня 2018. Процитовано 14 березня 2018.
  26. У СНУ ім. В.Даля борються з плагіатом | СНУ ім. В. Даля. snu.edu.ua (укр.). Архів оригіналу за 15 березня 2018. Процитовано 14 березня 2018.
  27. Перевіряємо роботи на плагіат за допомогою Unplag | Луцький НТУ. lutsk-ntu.com.ua (укр.). Архів оригіналу за 15 березня 2018. Процитовано 14 березня 2018.
  28. Перевірка всіх магістерських та дипломних робіт студентів університету на плагіат стає обов’язковою. nubip.edu.ua. Архів оригіналу за 15 березня 2018. Процитовано 14 березня 2018.
  29. В Острозькій академії дбають про високу якість наукових робіт. Національний університет «Острозька академія» (укр.). Архів оригіналу за 15 березня 2018. Процитовано 14 березня 2018.
  30. Мазур, Ростислав. Перевіряємо роботи на плагіат за допомогою UNICHECK. www.pdatu.edu.ua (uk-ua) . Архів оригіналу за 15 березня 2018. Процитовано 14 березня 2018.
  31. Unicheck. Львівський державний університет безпеки життєдіяльності (рос.). 6 березня 2017. Архів оригіналу за 15 березня 2018. Процитовано 14 березня 2018.
  32. Перевіряємо роботи на плагіат за допомогою UNICHECK. БІБЛІОТЕКА ІЗМАЇЛЬСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО ГУМАНІТАРНОГО УНІВЕРСИТЕТУ (uk-UA) . 28 лютого 2016. Архів оригіналу за 26 жовтня 2017. Процитовано 14 березня 2018.
  33. Украинских студентов проверили на плагиат. И расстроились. Архів оригіналу за 16 липня 2016. Процитовано 25 липня 2016.
  34. (англ.)Terms of Use [Архівовано 3 серпня 2019 у Wayback Machine.], офіційний сайт
  35. (англ.)UKU GROUP LTD Company Profile
  36. а б в МОН ЗАЛУЧАЄ БІЛЬШЕ РЕСУРСІВ ДЛЯ ПЕРЕВІРКИ НА ПЛАГІАТ, - ПІДПИСАНО МЕМОРАНДУМ З КОМПАНІЄЮ “АНТИПЛАГІАТ”. mon.gov.ua (ua) . Архів оригіналу за 6 квітня 2018. Процитовано 6 квітня 2018.
  37. The Turnitin Family Expands. www.turnitin.com (en-us) . Архів оригіналу за 3 серпня 2020. Процитовано 4 серпня 2020.
  38. Щоб не було плагіату. aphd.ua (укр.). Архів оригіналу за 15 березня 2018. Процитовано 14 березня 2018.[недоступне посилання з 06.04.2019]
  39. Ксения. ЯК МИ ПОЛІПШУЄМО ЯКІСТЬ НАУКОВИХ ПУБЛІКАЦІЙ З UNICHECK. Наука ХНАГХ (ru-ru) . Архів оригіналу за 16 березня 2018. Процитовано 15 березня 2018.
  40. а б ПОЛІПШУЄМО ЯКІСТЬ НАУКОВИХ ПУБЛІКАЦІЙ З UNICHECK. pstu.edu. Архів оригіналу за 1 травня 2018. Процитовано 15 березня 2018.
  41. Наукова бібліотека проводжає 2017 рік - Наукова бібліотека КНУКіМ. Наукова бібліотека КНУКіМ (uk-UA) . 30 грудня 2017. Архів оригіналу за 15 березня 2018. Процитовано 15 березня 2018.
  42. Як ми покращуємо якість наукових публікацій з Unicheck | Науково-технічна бібліотека ІФНТУНГ. library.nung.edu.ua (укр.). Архів оригіналу за 16 березня 2018. Процитовано 15 березня 2018.
  43. ДонНАБА. Як ми поліпшуємо якість наукових публікацій з Unicheck. Донбаська національна академія будівництва і архітектури (uk-ua) . Архів оригіналу за 16 березня 2018. Процитовано 15 березня 2018.
  44. Як ми поліпшуємо якість наукових публікацій з Unicheck. nuwm.edu.ua (укр.). Архів оригіналу за 16 березня 2018. Процитовано 15 березня 2018.
  45. UNICHECK | БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ. btsau.edu.ua (укр.). Архів оригіналу за 16 березня 2018. Процитовано 15 березня 2018.