Wydawnictwo Dolnośląskie

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Wydawnictwo Dolnośląskie
Держава Польща Польща
Засновано 1986
Мова друку польська
Директор Моніка Качмарек-Клосе
Адреса вул. Подвале, 62, Вроцлав, Польща

Вебсайт: publicat.pl/wydawnictwo-dolnoslaskie/o-wydawnictwie.html

«Wydawnictwo Dolnośląskie», «WD» (укр. Видавництво Дольношльонське) — видавництво, заснована у 1986 році у співпраці з Bertelsmann Media у Вроцлаві, Польща.

Історія[ред. | ред. код]

Видавництво було засноване у 1986 році та приватизоване у 1991 році, що стало першою приватизацією державного видавництва у Польщі[1]. Видавництво очолював Анджей Адамус як директор, а пізніше, після приватизації, як президент.

Після його смерті у 2004 році видавництво перейшло у власність компанії Publicat. З 2007 року воно функціонує як вроцлавська філія видавництва Publicat[2]. У серпні 2007 року його було вилучено з реєстру підприємців.

У 1987-2007 роках головним редактором «Wydawnictwo Dolnośląskie» був Ян Столярчик[3].

Видавництво видає близько 100 найменувань на рік. Видавництво публікує польські та закордонні романи про життя, фентезі та наукову фантастику, кримінальні серіали (класика, польський кримінальний детектив та переклади світових бестселерів цього жанру), історичні романи, біографії, книги про подорожі та історію, путівники, книги для дітей та юнацтва. Видавництво «Wydawnictwo Dolnośląskie» популяризує серед польських читачів твори найбільш читаних закордонних письменників, таких як Агата Крісті, Стефані Маєр (великим успіхом видавництва є серія книг «Сутінки» Стефані Маєр[4]), Барбара Тейлор Бредфорд, Тамі Гоаґ, Йо Несбьо, Вальтер Мьорс, а також просуває польських авторів. Видавництво видавало, зокрема, твори Чеслава Мілоша, Збіґнєва Герберта, Тадеуша Ружевича, Уршулі Козьол і Тимотеуша Карповича[5], а також видавничі серії (зокрема, «А то, власне, і є Польща» — серію, присвячену польській культурі, історії та традиціям).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kto jest kim w Polsce, edycja IV (zespół redakcyjny Beata Cynkier i inni), Warszawa 2001, s. 7
  2. O wydawnictwie. Wydawnictwo Dolnośląskie (пол.). Процитовано 27 листопада 2013.
  3. Jan Stolarczyk. Biuro Literackie (пол.). Процитовано 8 вересня 2023.
  4. Żbikowska, Izabela (30 квітня 2016). Polowanie na bestseller. Jak to robi Wydawnictwo Dolnośląskie?. Газета Виборча. Вроцлав (пол.). Процитовано 20 листопада 2021.
  5. Encyklopedia Wrocławia. Jan Harasimowicz (пол.). Wyd. III. Wrocław: Wydawnictwo Dolnośląskie, 2006, s. 996. ISBN 83-7384-561-5.

Посилання[ред. | ред. код]