Жовтий підводний човен (мультфільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Yellow Submarine (фільм))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жовтий підводний човен
англ. Yellow Submarine
Вид Мальований
Жанр музичний, психоделіка
Режисер Джордж Даннінг
Продюсер Ел Бродакс
Сценарист Лі Мінофф, Ел Бродакс, Джек Мендельсон, Ерік Сігал
На основі Yellow Submarine[d]
Композитор The Beatles
Кінокомпанія Apple Films, в США — United Artists
Дистриб'ютор United Artists і Netflix
Тривалість 85 хв.
Мова англійська
Країна Велика Британія Велика Британія
Кошторис 1 000 000 $
IMDb ID 0063823
thebeatles.com/film/yellow-submarine
CMNS: Жовтий підводний човен у Вікісховищі

«Жовтий підводний човен» (англ. «Yellow Submarine») — мультфільм, присвячений групі «Бітлз», знятий в 1968 році Джорджем Даннінгом, канадським аніматором, який переїхав в Лондон. У мультфільмі звучать пісні у виконанні «Бітлз».

В СРСР в 1970 році мультфільм показали в кінотеатрах на тижні англійських мультфільмів.

Сюжет[ред. | ред. код]

Колись була (а може є досі) мальовнича підводна країна під назвою Пепперленд (Pepperland) — земля дружби, любові та радощів. Але на її кордонах у пустці з'являються Сині Вреднючки (Blue Meanies). Їхній ватажок допитується в свого генерала чи все готово для знищення Пепперленду: протимузичні ракети, летючі рукавички та інша абсурдна зброя. За правильну відповідь Сині вреднючки приймають тільки «ні», тож генералу доводиться сказати, що нічого не готово — і тим самим він радує ватажка. Сині вреднючки атакують Пепперленд, їхня зброя змушує всіх в країні застигнути та втратити барви. Лише «юному» Фреду вдається втекти, попри переслідування Летючою Рукавичкою. Старий музикант, сержант Пеппер, доручає Фреду сісти в Жовтий підводний човен і вирушити на пошуки Музики, що прожене Синіх вреднючок.

Фред знаходить Рінго, котрий погоджується допомогти. Вдвох вони шукають решту «Бітлз» у величезному палаці, населеному різними персонажами. Рінго погоджується взяти лише своїх друзів. Першим вони знаходять Джона, що перетворився на чудовисько Франкенштейна. Випивши речовину з колби, Джон повертає свою подобу. Потім до них приєднується Джордж і лишається знайти Пола. Його шукають в кімнатах, наповнених несподіванками, але Пол виходить сам. Разом вони сідають в Жовтий підводний човен і пливуть у Пепперленд.

«Бітлз» і Фред подорожують по різних морях — Морю Часу, Морю Науки, Морю Монстрів і Морю Дірок. У Морі Часу час плине в різних напрямках, пасажири стають то молодшими, то старішими, і бачать майбутніх себе. В Морі Науки «Бітлз» переживають геометричні перетворення, а в Морі Чудовиськ бачать фантасмагорію істот, складених з різних тварин і предметів. Рінго натискає аварійну кнопку і його викидає за борт. На човен нападає чудовисько-боксер, яке Фред задобрює сигарою. Тоді Рінго вдається повернути. Вони зустрічають Людину з Нізвідки — доктора наук Джеремі Гілларі, що «настільки розумний, аж забув, що він знає». Разом мандрівники пішки вирушають у Море Дірок, де блукають з дірки в дірку, гублячи одні одних. Але все ж їм вдається знайти шлях у Пепперленд і привести туди Жовтий підводний човен. Однак, «Бітлз» гублять свої інструменти.

Ховаючись серед жителів Пепперленду, «Бітлз» пробираються в будинок оркестру, де добувають собі нові інструменти та одягаються, як музиканти сержанта Пеппера. Ватажок Синіх вреднючок посилає на них Летючу Рукавичку, яку Джон проганяє піснею. Ця ж пісня повертає життя в Пепперленд. Проти «Бітлз» проти виходить багатоголовий пес Синіх вреднючок. Тоді Джеремі користується своїми знаннями аби змусити Синіх вреднючок розквітнути трояндами та розкаятися. Перемога продовжується великим святкуванням.

В останньому епізоді з'являються реальні «Бітлз», які повернулися додому з Пепперленду з сувенірами: мотором Підводного Човна, половинкою діри з Моря Дірок і з частинкою любові.

Ролі озвучували[ред. | ред. код]

  • Джон Клайв — Сержант Пеппер / Джон
  • Пол Анджеліс — оповідач / ватажок Синіх вреднючок / Рінго / Джордж
  • Джефф Х'юз — Пол
  • Пітер Баттен — Джордж
  • Ланс Персіваль — юний / старий Фред
  • Дік Емері — Людина з Нізвідки / Лорд-Мер / Макс

Музика[ред. | ред. код]

Крім композицій, виданих на альбомі Yellow Submarine, в мультфільмі звучать пісні:

Релізи на відео[ред. | ред. код]

Фільм вийшов на VHS наприкінці 1970-х років у Великій Британії, Канаді, США. У СРСР в епоху «відеобум» 1980-х років фільм поширювався на «піратських» відеокасетах в Авторський одноголосий закадровий переклад Олексія Михальова, Василя Горчакова і Андрія Гаврилова. У 1990-і випускався також на Laserdisc.

У 1999 році в США, Канаді та Великій Британії фільм відреставрувала і випустила компаня «MGM DVD» на DVD з доповненням DTS тільки в системі NTSC.

  • Звукова доріжка (англ. Spoken Languages):
* Англійська — Dolby Digital original Mono 1.0 (іноді 2.0)
* Англійська — Dolby Digital Surround 5.1
* Англійська — DTS 5.1 (в деяких DVD немає)
* Англійська (Саундтрек) (англ. Isolated music) — Dolby Digital 5.1
* Англійська (Коментар) (англ. Feature commentary) — Dolby Digital 2.0
  • Субтитри (англ. Subtitles): англійські, французькі, німецькі, італійські, іспанські, португальські, грецькі, китайські, корейські, японські.
  • Додатково (англ. Special Features):
* Audio commentary track by John Coates additional contribution by Heinz Edelmann
* Isolated music (5.1)
* Making of documentary: «Mod Odyssey»
* Original theatrical trailer
* Storyboard sequences:
** Sea of ​​Monsters
** Battle of the Monsters
** Pepperland
* Interview
* Original pencil drawings
* Behind the scenes photos

Сприйняття[ред. | ред. код]

На сайті Rotten Tomatoes фільм отримав 97 % схвалення із середнім рейтингом 7,9/10[1]. Консенсус критиків вебсайту стверджує: «„Жовтий підводний човен“ — радісна, фантасмагорична суміш барвистої анімації та музики „Бітлз“ — чудова (і часом меланхолійна) сімейна страва». На Metacritic фільм отримав середньозважену оцінку 78 зі 100, що вказує на «загалом схвальні відгуки»[2].

Продовження[ред. | ред. код]

На початку 2000-х Роберт Земекіс виношував ідею знімання ремейка мультфільму. Він навіть заручився підтримкою всіх колишніх членів групи «The Beatles» або їх представників. Однак «Жовтого підводного човна-3D» поки не судилося було зняти. Касовий провал картини «Таємниця червоної планети» підірвав довіру до Земекіса, і компанія Disney відхилила пропозицію почати роботу над ремейком[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Yellow Submarine - Rotten Tomatoes. www.rottentomatoes.com (англ.). 13 листопада 1968. Процитовано 25 вересня 2023.
  2. Yellow Submarine. www.metacritic.com (англ.). Процитовано 25 вересня 2023.
  3. The Beatles' Yellow Submarine 3D remake hits rocks / Daily Telegraph. Архів оригіналу за 14 вересня 2018. Процитовано 14 березня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]