Zamia gentryi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Zamia gentryi
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Cycadophyta
Клас: Cycadopsida
Порядок: Саговникоподібні (Cycadales)
Родина: Замієві (Zamiaceae)
Рід: Замія (Zamia)
Вид:
Z. gentryi
Біноміальна назва
Zamia gentryi
Dodson

Zamia gentryi — вид голонасінних рослин класу Саговникоподібні (Cycadopsida).

Етимологія: названий на честь Алвіна Джентрі (Alwyn H. Gentry) безстрашного ботаніка й ботанічного дослідника Неотропіків, які спричинили ранню смерть в результаті авіакатастрофи на заході Еквадору.

Стебла завдовжки до 1,5 м, як правило, ниці, коли земні або U-подібні коли епіфітні, 5–15 см діаметром, гладкі. Листків 5–9, вони довжиною 0,5–2,5 м; черешок довжиною 45-90 см; хребет з 15–25 (менше на молодих рослинах) парами листовими фрагментами. Листові фрагменти ланцетні, гострі на вершині, серединні довжиною 10–40 см, 3,5–6 см шириною. Пилкові шишки 1–7, винно-червоні, циліндричні, завдовжки 30–40 см, 3–4 см діаметром; плодоніжка довжиною 20–25 см. Насіннєві шишки однині, червоно-коричневі, від вузько-яйцевидих до циліндричних, 20–30 см завдовжки, 8–12 см діаметром. Плодоніжка коротка. Насіння оберненояйцювате, довжиною 3,5 см, 1,7 см діаметром, від рожевого до червоного кольору.

Поширення, екологія

[ред. | ред. код]

Країни зростання: Еквадор (материк). Цей вид обмежується виключно вологим, передгірським хмарним лісом на компактних глинистих ґрунтах. Ґрунти майже чистий каолін. Деякі рослини ростуть як епіфіти.

Загрози та охорона

[ред. | ред. код]

Цей вид було порушено руйнуванням місця існування в результаті сільськогосподарської діяльності. Цей вид відомий з області, яка є ботанічно дуже погано відомою і імовірно має більш широке поширення. На даний момент він вважається дуже рідкісним в очікуванні подальших даних.

Джерела

[ред. | ред. код]