Зигнематальні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Zygnematales)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зигнематальні

Біологічна класифікація
Царство: Зелені рослини (Viridiplantae)
Відділ: Харофіти (Charophyta)
Клас: Зигнематофіцієві (Zygnemophyceae)
Порядок: Zygnematales
Посилання
Вікісховище: Zygnematales
Віківиди: Zygnematales
EOL: 4056
ITIS: 6994
NCBI: 3176
Fossilworks: 306720

Зигнематальні (Zygnematales, також Conjugales) (з грец. ζυγός — «ваги» —, та νήματος (род. від νήμα) — «нитка») — порядок зигнематофіцієвих водоростей,[1] що охоплює кілька тисяч різних видів і родів, серед яких відомі Zygnema і Spirogyra. Усі члени цієї групи розвиваються з нерозгалужених волокон, однієї товстої клітини, які стають довшими через правильні клітини поділу. Більшість з них живуть в прісній воді, і є важливим компонентом водоростей піну, які ростуть на території поблизу рослин, каменів і різного сміття.

Під мікроскопом, предствник водоростей цього порядку, сполучення Спірогіра

Систематично зигнематофіцієві включають до Charophyta (Streptophyta), як водорості, що ближче споріднені з вищими рослинами, ніж до більшості інших водоростей (у тому числі землі і самі рослини в класифікації Streptophyta). Останнім часом вони були виявлені в порядку водоростей, найбільш тісно пов'язані з наземними рослинами (Embryophyta).[2]

Статеве розмноження у Zygnematales відбувається за допомогою процесу, подібного до кон'югації.[3] Тут волокна протилежної лінії статі, і фтрубчатої форми між відповідними клітинами. Чоловічі клітини стають амебоїдними зазвичай одинарні а іноді по дві особини залізають ву трубчаті отвори. Потім клітини зустрічаються і зливаються, утворюючи зиготну спору, яка згодом піддається мейозу для створення нових волокон. Тільки жіночі проходи хлоропластів багаті потомством, як і у вищих рослина.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Turmel M, Otis C, Lemieux C (2005). «The complete chloroplast DNA sequences of the charophycean green algae Staurastrum and Zygnema reveal that the chloroplast genome underwent extensive changes during the evolution of the Zygnematales» [Архівовано 4 грудня 2015 у Wayback Machine.]. BMC Biol. 3: 22.
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 16 березня 2018. Процитовано 18 квітня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Kapraun DF (April 2007). «Nuclear DNA Content Estimates in Green Algal Lineages: Chlorophyta and Streptophyta». Ann. Bot. 99 (4): 677–701. doi:10.1093/aob/mcl294. PMC 2802934. PMID 17272304 [Архівовано 30 квітня 2013 у Wayback Machine.]