Євагрій Схоластик

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Євагрій Схоластик
Народився537(0537)
Гама, Сирія
Помер600(0600)
Антіохія, praetorian prefecture of the Eastd, Східна Римська імперія
Країна Східна Римська імперія
Діяльністьісторик, правник
Знання мовлатина і давньогрецька
Magnum opusEcclesiastical Historyd і History[d]
Конфесіяправослав'я

Євагрій Схоластик (грец. Εὐάγριος Σχολαστικός; 537 — 600) — візантійський християнський історик та правник.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Народився у м. Єпіфанія (сучасне м. Хама, Сирія). Походив з впливової родини. Отримав гарну класичну освіту. У 540—544 роках став свідком перської навали до Сирії й Палестини. У 550-х роках навчався у Константинополі на правника. По поверненню займався адвокатською практикою в Антіохії, чим здобув велику шану. Євагрій призначається радником патріарха Григорія Антіохійського. За знання правових норм й християнських догм отримав почесне звання Схоластика. У 588 році супроводжує останнього до Константинополя, де Євагрій захищав Григорія перед імператором Маврикієм. Після смерті у 594 році патріарха Григорія відійшов від справ, займаючись історичною справою. Помер у 600 році в Антіохії.

Літературна діяльність

[ред. | ред. код]

Євагрій є автором численних нарисів та есе, які не збереглися на тепер. Він писав панегірики імператорові Маврикію. У 588 році створив працю, присвячену пошестю чуми у Сирії, внаслідок якого загинула його перша дружина й діти. З 594 до 600 років працював над великою працею «Церковна історія», яка складається з 6 книг. твір охоплює період з 431 до 594 рік. «Церковна історія» Євагрія вважається останнім великим твором цього жанру. Окрім суто церковних подій, а саме боротьби проти єретиків (несторіанства), автор розповідає про політичні, військові події. Особливо цінні відомості Євагрій надає про хід Ефеського собору 431 року.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Hartmut Leppin: Evagrius Scholasticus oder: Kirchengeschichte und Reichstreue. In: Mediterraneo antico. Band 6, 2003, ISSN 1127-6061, S. 141—153.