Євфимія Гедимінівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Євфимія (?) Гедимінівна (лит. Eufemija Gediminaitė; пол. Eufemia Giedyminówna) — донька великого князя литовського Гедиміна та Євни Полоцької. Дружина галицько-волинського князя Юрія II Болеслава Тройденовича. Молодша сестра польської королеви Альдони.

Вона народилась, як вважає польський історик Ян Тенговський, після свого брата Монвіда — між 1314 і 1317 роком. Згідно з Анналами Я. Длугоша, 1331 р. Євфимія обвінчалась в кафедральнім соборі м. Плоцьк зі старшим сином Тройдена, мазовецького П'яста, від руської княжни Марії Юріївни, перед тим охрестившись[a]. Це опосередковано підтверджують хроністи Йоганн із Віктрінга і Йоганн з Вінтертура, які зазначили, що Юрій Болеслав побрався з сестрою жінки польського короля. За припущенням Тенговського, ініціаторами шлюбу могли бути Владислав Локетек та Вацлав Плоцький, на що вказує і місце весілля.

Ні імені княгині, ні дати її смерті середньовічні джерела не називають. Лише в XIX столітті їх встановив Теодор Нарбут, нібито на основі Genealogii mazowieckiej А. Варґоцького. Його звістки тепер вважаються ненадійними або взагалі містифікацією. Дітей Гедимінівна, вочевидь, не мала. За словами Нарбута, після отруєння чоловіка вона перебралась до Польщі, де була буцімто втоплена у Віслі 5 лютого 1342 р. під час татарсько-руського нападу.

Коментар[ред. | ред. код]

  1. За одними даними, Євфимія стала православною[1], за іншими — католичкою.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Rowell, Stephen Christopher (1994). Lithuania Ascending: A Pagan Empire within East-Central Europe, 1295–1345 (PDF). Cambridge University Press. с. 224. ISBN 978-0-521-45011-9. Архів оригіналу за 5 вересня 2023. Процитовано 5 лютого 2024.{{cite book}}: Обслуговування CS1: bot: Сторінки з посиланнями на джерела, де статус оригінального URL невідомий (посилання)

Джерела[ред. | ред. код]