Інфраструктура

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Транспортна інфраструктура в Наґої, Японія

Інфраструкту́ра (від лат. infra — «нижче», «під» та лат. structura — «будівля», «розташування») — сукупність споруд, будівель, систем і служб, необхідних для функціонування галузей матеріального виробництва та забезпечення умов життєдіяльності суспільства.

Розрізняють виробничу (дороги, канали, порти, склади, системи зв'язку тощо) і соціальну (школи, лікарні, бібліотеки, театри, стадіони та ін.) інфраструктуру.

Іноді терміном «інфраструктура» позначають комплекс так званих інфраструктурних галузей господарства (транспорт, зв'язок, освіта, охорона здоров'я та ін.)[1]

Приклад[ред. | ред. код]

Інфраструктура гірничих підприємств включає транспортні мережі системи енерго- і водопостачання, склади: кріпильних матеріалів, ВР, реагентів, готової продукції, а також телефонні мережі та інше.

Інфраструктура ринку — установи, фірми, компанії всіх видів власності, що забезпечують взаємодію між об'єктами ринкових відносин. І. р. товарного включає підприємства гуртової та роздрібної торгівлі, аукціони, ярмарки, товарні біржі, торговельні доми, посередницькі фірми, системи зв'язку, спеціальні державні органи регулювання ринку (антимонопольний комітет, інспекція з контролю за цінами та ін.). І. р. фінансового включає всю банківську систему, фондові біржі, валютні біржі, брокерські і страхові компанії, аудиторські фірми. І. р. праці включає біржі праці, державні системи обліку попиту на робочу силу, перепідготовку кадрів, регулювання міграції, дотації населенню і т. д. І. р. є частиною ринку послуг.

Міська інфраструктура[ред. | ред. код]

Міська інфраструктура — сукупність споруд, будівель, систем і служб, необхідних для функціонування міста.

Міська інфраструктура забезпечує життєдіяльність містян, і всі необхідні для цього об'єкти відносяться до неї. Вона ділиться на: системи комунальної інфраструктури (об'єкти та мережі водовідведення та водопостачання, теплопостачання, енергетичне споживання, газопостачання, зв'язок, гідротехнічні споруди); транспортну інфраструктуру (вулично-дорожня мережа, мости, тунелі, розв'язки, автопарковки, автосервіс, громадський транспорт, тротуари та бульвари, велодоріжки); соціальну інфраструктуру (об'єкти охорони здоров'я, освіти, культури, спорту, торгівлі, громадського харчування, швидкого обслуговування); рекреаційну інфраструктуру (міські ліси, парки, сквери, сади, майданчики для гри та відпочинку). Також є адміністративна інфраструктура, що забезпечує управління містом та надає державні та муніципальні послуги. Банківське та страхове обслуговування, житлово-комунальне господарство, пожежна безпека, поліція, вивіз та переробка побутових відходів, схоронення та ряд інших інфраструктурних споруд.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Словари и энциклопедии на Академике. Архів оригіналу за 9 листопада 2014. Процитовано 18 жовтня 2013. 

Посилання[ред. | ред. код]