Бамір Топі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бамір Муртеза Топі
алб. Bamir Myrteza Topi
алб. Bamir Myrteza Topi
Бамір Муртеза Топі алб. Bamir Myrteza Topi
Бамір Муртеза Топі
алб. Bamir Myrteza Topi
5-й Президент Албанії
24 липня 2007 — 24 липня 2012
Попередник Альфред Мойсю
Наступник Буяр Нішані
Народився 24 квітня 1957(1957-04-24) (66 років)
Тирана
Відомий як політик, лікар ветеринарної медицини, науковець
Країна Албанія
Alma mater Аграрний університет Тирани
Політична партія Демократична партія Албанії
У шлюбі з Teuta Topid
Релігія іслам
Нагороди
Великий Орден Короля Томислава зі стрічкою та Великою Даницею
Великий Орден Короля Томислава зі стрічкою та Великою Даницею
Підпис

Бамір Муртеза То́пі (алб. Bamir Myrteza Topi; нар. 24 квітня 1957, Тирана) — президент Албанії з 24 липня 2007 до 24 липня 2012, змінив на цьому посту Альфреда Мойсю.

Біолог-ветеринар за фахом. Член Демократичної партії Албанії, її віце-голова, у парламенті з 1996 року, міністр сільського господарства у 19961997 роках. Обраний главою держави з четвертого разу після політичної кризи. Після обрання залишив партію, заявивши про бажання бути вище політичних баталій.

Ранні роки й громадська діяльність[ред. | ред. код]

Топі народився у Тирані 24 квітня 1957 року, навчався у сільськогосподарському університеті Тирани за фахом ветеринар. Також він здобув наукове звання доктора філософії. З 1984 до 1995 року він займався науковою роботою в Інституті ветеринарних наукових досліджень. У період з 1987 до 1990 року проходив аспірантуру в Італії у галузі молекулярної біології. Після свого повернення з Італії, Топі був призначений керівником відділу з безпеки харчових продуктів та ветеринарії в Інституті ветеринарних наукових досліджень і займав цю посаду до кінця 1995 року. За час своєї діяльності у цьому інституті як керівник і науковий співробітник Топі надав світового статусу цьому важливому закладу країни. Також Топі проводив наукову діяльність щодо підготовки навчальних програм з токсикології й фармакології для студентів та аспірантів факультету ветеринарної медицини й у той самий час був лектором з цих предметів близько десяти років. У 1996 році його було призначено міністром сільського господарства й продовольства, на цій посаді він пробув рік. Також його було обрано до Народних зборів Албанії від Демократичної партії. За часів головування в партії Салі Беріші Топі було обрано на посаду віце-голови демократів. Топі став широко знаним політиком, що відіграє досить важливу роль у врегулюванні кризи у стосунках між урядовою більшістю й опозицією, як герой політичних домовленостей та різних парламентських ініціатив. Він також має звання почесного президента футбольного клубу «Тирана».

Президент Албанії[ред. | ред. код]

8 березня 2007 року Топі став кандидатом від Демократичної партії на президентських виборах 2007 року. Окрім того, ще дві партії — Християнсько-демократична партія Албанії та Республіканська партія Албанії — підтримали його кандидатуру.[1] На голосуванні, що відбулось 8 липня, Топі отримав 75 голосів у парламенті, чого було недостатньо, щоб бути обраним на пост президента (мінімум — 84 голоси). Опозиція на чолі з Соціалістичною партією бойкотувала голосування.[2] Другий тур голосування з обрання президента відбувся 10 липня. Парламент так і не зміг обрати главу держави, цього разу Топі отримав 74 голоси.[3] 14 липня відбулось чергове голосування й цього разу Топі здобув лише 50 голосів, тоді як Нерітан Цека, кандидат від партії Демократичний альянс, отримав 32 голоси членів парламенту.[4]

20 липня, у четвертому турі голосування, Топі підтримали деякі члени опозиції й він здобув 85 голосів, таким чином, його було обрано президентом Республіки Албанія на 5-річний термін. Його було приведено до присяги 24 липня.[5]

Підтримка незалежності Косова[ред. | ред. код]

Топі є активним прихильником незалежності Косова. Він рішуче вказав на необхідність отримання суверенітету для Косова від Ради Європи й інших міжнародних організацій.

На спільне запрошення Президента Косова, Фатміра Сейдіу, й глави місії ООН Йоахіма Рюккера, Топі здійснив 3-денний візит до Косова у січні 2009 року. Його було проголошено почесним членом міста Приштина й нагороджено золотою медаллю. В ході свого візиту він також отримав звання почесного доктора в університеті Приштини.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Bamir Topi said he will be ruling party's presidential candidate» [Архівовано 21 листопада 2007 у Wayback Machine.], Southeast European Times, 9 березня 2007.
  2. «Albania edges toward elections after presidential vote fails», Associated Press (International Herald Tribune), 9 липня 2007.
  3. «Standoff in Parliamentary Ballot to Pick New Albanian President» [Архівовано 13 липня 2007 у Wayback Machine.], birn.eu.com, 11 липня 2007.
  4. «Albania opposition boycott prevents election of new president in 3rd round», Associated Press (International Herald Tribune), 14 липня 2007.
  5. «Albania's new president Bamir Topi sworn in», Associated Press (International Herald Tribune), 24 липня 2007.