Альфред Мойсю

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Альфред Спіро Мойсю
алб. Alfred Spiro Moisiu
Альфред Спіро Мойсю
Альфред Спіро Мойсю
4-й Президент Албанії
24 липня 2002 — 24 липня 2007
Попередник Реджеп Мейдані
Наступник Бамір Топі
Народився 1 грудня 1929(1929-12-01) (94 роки)
Шкодер
Відомий як політик, військовослужбовець
Країна Албанія
Національність Албанець
Alma mater Ленінградське військово-інженерне училищеd
Політична партія Демократична партія Албанії
Релігія Албанська православна автокефальна церква
Нагороди
Великий Орден Короля Томислава зі стрічкою та Великою Даницею
Великий Орден Короля Томислава зі стрічкою та Великою Даницею
Підпис

Альфред Спіро Мойсю (алб. Alfred Spiro Moisiu locally [alˈfɾɛd spi'ɾɔ ˈmɔisiu] ( прослухати); нар. 1 грудня 1929[1], Шкодер) — президент Албанії з 24 липня 2002 до 24 липня 2007.

Біографія[ред. | ред. код]

У 19431945 роках брав участь у партизанській війні проти німецьких та італійських окупантів. У 1946 був відправлений на навчання до СРСР. У 1948 році закінчив Ленінградське військово-інженерне училище. Служив у Тирані командиром взводу в Об'єднаній офіцерській школі (19481949), потім викладачем Військової академії (19491951). З 1952 до 1958 року навчався у Московській військово-інженерній академії, яку завершив із золотою медаллю.

В Албанії продовжив кар'єру в інженерному управлінні міністерства оборони. З 1967 до 1968 року відвідував вищі курси для командного складу при Тиранській академії оборони, й у той самий час керував понтонною бригадою у Кавайо (Kavajë) (19661971). У 1971 році він очолив Інженерно-фортифікаційне бюро: це була вкрай впливова посада, оскільки саме у цей період диктатор Енвер Ходжа поставив на меті покрити всю Албанію бункерами й іншими оборонними спорудами.

У 1979 році здобув ступінь доктора військових наук. З 1981 року займав посаду заступника міністра оборони аж до жовтня 1982 року. Запідозрений у близькості до репресованого міністра оборони Мехмета Шеху, його було направлено до міста Буррель, де він очолював інженерне підприємство з 1982 до 1984 року. Був звільнений з військової служби.

Повернувся до політики у грудні 1991 року, коли став міністром оборони у «технічному» уряді Вільсона Ахметі — останньому перед першими вільними виборами парламенту. Займав цю посаду до квітня 1992 року — до того, як новий уряд сформував Александер Мексі (Демократична партія Албанії). Останній запросив Мойсю на посаду радника міністра оборони. З 1994 року — заступник міністра, відповідальний за розробку оборонної політики Албанії. Стратегія Мойсю полягала у реформуванні збройних сил, які на той момент перебували не у найкращому стані, для підготовки до вступу країни у НАТО. У 1994 році заснував Албансько-північноатлантичну асоціацію (прихильників вступу до НАТО) й був обраний її президентом. 24 січня 1995 року підписав протокол про асоційоване членство Албанії в проекті НАТО «Партнерство заради миру». З 1995 року відвідував курси для генералів при коледжі НАТО в Римі.

Після повернення до влади Албанської соціалістичної партії у 1997 році Мойсю втратив посаду в міністерстві. У наступні роки брав активну участь у політичній діяльності, організовував конференції (в тому числі міжнародні) з питань безпеки й оборони у Південно-Східній Європі, контролю над озброєнням та вилучення зброї у цивільних осіб.

У 2002 році, після закінчення президентського терміну Реджепа Мейдані ціла низка політичних сил висунула Альфреда Мойсю на посаду президента. Володіючи репутацією інтелектуала й технократа, він розглядався як політично нейтральна фігура, здатна забезпечити згоду в країні, яка зовсім нещодавно стояла на межі громадянської війни. Цікаво, що як президент він влаштував лідерів обох партій, що протистояли одна одній, Салі Берішу й Фатоса Нано. За албанською конституцією, повноваження президента сильно обмежені, він відіграє роль скоріше політичного арбітра, а влада в основному належить уряду.

Мойсю був обраний 24 липня 2002 року Народними зборами на посаду президента: 97 голосували за, 19 — проти, 14 утримались. Президентські повноваження Мойсю завершились у 2007 році.

Нині Мойсю продовжує активно займатись громадською діяльністю, зокрема входить до складу Європейської ради з толерантності та взаємоповаги, що займається проблемами міжетнічних та міжрелігійних відносин на європейському континенті.

Володіє російською, італійською та англійською мовами. Написав немало статей і досліджень з військових питань.

Мойсю — перший президент Албанії, що не належав до мусульманської більшості: він — православний християнин (Албанська православна церква).

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]