Буташевич-Петрашевський Михайло Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Буташевич-Петрашевський Михайло Васильович
Народився 1 (13) листопада 1821
Санкт-Петербург, Російська імперія[1]
Помер 7 (19) грудня 1866 (45 років)
Мінусінськ, Q4295273?, Єнісейська губернія, Російська імперія
·інсульт
Країна  Російська імперія
Діяльність мовознавець, перекладач, журналіст, політик
Alma mater юридичний факультет Санкт-Петербурзького університету і Імператорський Царськосільський ліцей
Знання мов французька
Членство Петрашевці
Батько Q44155484?

Петрашевський (Буташевич-Петрашевський) Михайло Васильович (1(13).XI 1821, Петербург — 7(19).XII 1866, с. Бєльське, тепер Піровського р-ну Красноярського краю) — російський юрист, революціонер, організатор неформального інтелігентського гуртка (петрашевці).
Закінчив Царськосельський ліцей (1839) та юридичний факультет Петербурзького університету. Після закінчення університету (1841) служив перекладачем в міністерстві закордонних справ. Був редактором і співавтором «Кишенькового словника іноземних слів» (в. 1-2, 1845-46), в якому пропагувалося вчення соціалістів-утопістів Ш. Фур'є та Р. Оуена.

У будинку Михайла Петрашевського з 1844 року проходили збори, з 1845 року — щотижневі («п'ятниці»). Петрашевці користувалися бібліотекою Петрашевського, частину якої складали заборонені в Росії книги з історії революційних рухів, утопічного соціалізму, матеріалістичної філософії. Наприкінці 1848 року відбулися наради, присвячені організації таємного товариства, Петрашевський був прихильником тривалої підготовки народних мас до революційної боротьби.

У 1849 році Петрашевський і кілька десятків пов'язаних з ним осіб було заарештовано. Судом Петрашевський і ще 20 осіб були засуджені до смертної кари. Серед цих 20 чоловік був письменник Федір Михайлович Достоєвський, який входив до гуртка петрашевців. Після проголошення вироку та інсценування розстрілу було оголошено про заміну страти безстроковою каторгою. Покарання Петрашевський відбував у Східному Сибіру.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Петрашевский Михаил Васильевич // Большая советская энциклопедия: [в 30 т.] / под ред. А. М. Прохоров — 3-е изд. — Москва: Советская энциклопедия, 1969.