Валіснерія спіральна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Валіснерія спіральна
Валіснерія спіральна в акваріумі
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Порядок: Частухоцвіті (Alismatales)
Родина: Жабурникові (Hydrocharitaceae)
Рід: Валіснерія (Vallisneria)
Вид:
V. spiralis
Біноміальна назва
Vallisneria spiralis

Валісне́рія спіра́льна (Vallisneria spiralis L.) — багаторічна водяна рослина родини жабурникових.

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Валіснерія спіральна в книзі Еразма Дарвіна «The Botanic Garden», 17891791

Назву «валіснерія спіральна» рослина отримала не за скручене листя (в багатьох рослин роду валіснерія листя може скручуватися, залежно від умов утримання), а за спіраль, в яку завивається квітконіжка жіночої квітки після запилення.

Росте у водоймах на глибині до 1 м. Листя — стрічкоподібне, завдовжки 50-80 см (до 1 м) і шириною 8-12 мм, з п'ятьма прожилками, яскраво-зеленого кольору, штопороподібно закручене і утворює розетку лінійної форми. Рослина міцно укорінюється в ґрунті тонким білим корінням.

Квітне в середині літа. Квітки — дрібні, білі, роздільностатеві, розвиваються під водою, а для запилення спливають на поверхню. Після запилення квітконіс жіночих квіток скручується в спіраль (звідси і назва), і насіння достигає під водою. Також валіснерія швидко розмножується вегетативно, за допомогою вусів, на кінцях яких виростає маленький кущик. Молода рослина злегка закріплюється в ґрунті білими корінцями, а через тиждень-два від неї також виростає новий вус.

Поширення[ред. | ред. код]

Батьківщина валіснерії спіральної — острови Південно-Східної Азії. Нині ця рослина поширена в тропічних і в субтропічних областях Євразії, Африки, Малайського архіпелагу та в деяких районах помірних широт; введений до Нової Зеландії та Великої Британії. Зустрічається в гирлі Дунаю, Дніпра, Волги, в озерах на Кавказі, в Середній Азії і на Далекому Сході.

Значення[ред. | ред. код]

Валіснерію спіральну їдять риби і водоплавні птахи. Також вона — одна з найпоширеніших водних рослин для акваріума, оскільки невибаглива і швидко розмножується (вегетативно).

Джерела[ред. | ред. код]