Вогні рампи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Вогні рампи»
Limelight
Жанр драма, музика
Режисер Чарлі Чаплін
Продюсер Чарлі Чаплін
Сценарист Чарлі Чаплін
У головних
ролях
Оператор Карл Страсс
Композитор Чарлі Чаплін
Монтаж Джо Інге
Художник Ежен Лур'є
Кінокомпанія Celebrated Productions
Дистриб'ютор United Artists і Netflix
Тривалість 137 хв.
Мова англійська
Країна США
Рік 1952
Кошторис 900 000 $
Касові збори 1 000 000 $ і 8 000 000 $
IMDb ID 0044837
charliechaplin.com/biography/articles/7-Limelight
CMNS: Вогні рампи у Вікісховищі

«Вогні рампи» (англ. Limelight) — художній фільм Чарлі Чапліна, лірична трагікомедія, що вийшла на екрани в 1952 році.

Після прийняття фільму «Місьє Верду» Чаплін почав задумуватися про те, що він втратив любов глядача. Він задумав зняти фільм про кінець кар'єри артиста — щось зовсім протилежне цинічному «Місьє Верду». Чаплін думав, що знімає свій останній фільм. Робота над фільмом почалася 12 листопада 1951. 19 листопада почалися знімання. Хоча дія фільму відбувається в Лондоні, фільм знімався в США, в основному в студії Чапліна. Прем'єра фільму відбулася 16 жовтня 1952 в Лондоні.

У 1953 році стрічка була номінована на «Оскар» у категорії «Найкращий оригінальний драматичний запис», але тільки через 20 років отримала цю нагороду, що є абсолютним рекордом.

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія фільму починається навесні 1914 року. Старий безробітний клоун Кальверо рятує від самогубства балерину Террі, яка вирішила отруїтися газом через те, що її паралізувало і вона більше не може танцювати. Кальверо викликає лікаря, який говорить, що нездужання Террі має нервовий характер і дівчина може відновитися. Кальверо починає доглядати за нею, ділиться з нею життєвим досвідом і заражає своїм оптимізмом. Зрештою Террі знову починає ходити, а потім і танцювати. Кальверо допомагає їй повернутися на сцену. Тим часом справи у старого клоуна йдуть все гірше — він отримує ангажемент в провінційній антрепризі, але публіка приймає його погано. У Кальверо починається важкий період, коли йому самому вже потрібна допомога, і тепер уже Террі допомагає йому не впасти духом остаточно.

Чарлі Чаплін і Клер Блум

Террі закохується в Кальверо і хоче вийти за нього заміж. Старий клоун вважає це дурістю і примхою; щоб дати Террі одуматися, він іде з дому і заробляє на життя, граючи з вуличним оркестром біля ресторанів. Однак незабаром клоуна знаходять старі друзі, які дають йому роль у тому ж спектаклі, де головну роль виконує Террі. Балерина встигла познайомитися з молодим і дуже успішним композитором Невіллом, вони полюбили один одного, і тепер у Кальверо немає приводу уникати зустрічей з дівчиною.

Досвідчений театральний промоутер, який пам'ятає Кальверо в роки його популярності, влаштовують клоуну бенефіс . Кальверо виступає перед публікою зі своїми класичними номерами і одним новим — разом зі своїм старим другом. У фіналі номера Кальверо падає в оркестрову яму, в барабан. У цей момент у Кальверо відбувається інфаркт.

Починається номер Террі. Кальверо просить винести його в бічні куліси, щоб подивитися її танець, і вмирає на сцені.

У ролях[ред. | ред. код]

Нагороди[ред. | ред. код]

1953 — премія BAFTA найбільш перспективний новому виконавцю (Клер Блум) 1953 — номінація на премію BAFTA за найкращий фільм 1953 — премія «Срібна стрічка» Італійського національного синдикату кіножурналістів за найкращий закордонний фільм 1953 — премія «Оскар» за найкращий оригінальний драматичний запис (Чарльз Чаплін, Рей Раш, Ларрі Расселл)

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Фільм заборонили до показу в США до 1972 року.
  • «Вогні рампи» багато в чому автобіографічна стрічка Чапліна. Чаплін показує дні своєї молодості, коли він працював артистом мюзик-холу в Лондоні та жив у пансіонах. Батько Чапліна, так само як Кальверо, був алкоголіком і помер у віці 37 років. Але прототипом Кальверо став комік Френк Тінней, а не батько Чапліна.
  • У фільмі Чаплін зняв практично всіх своїх родичів. Син Сідней Чаплін знявся в ролі музиканта Невілла. Інший син — Чарльз Чаплін (молодший) знявся в ролі поліціянта. Діти — Джеральдіна Чаплін, Майкл і Жозефіна Чаплін — у ролі дітей на вулиці. Отримали ролі навіть зведений брат Уілер Драйден (роль лікаря) і дружина Уна О'Нілл.

Посилання[ред. | ред. код]