На плече!

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«На плече!»
англ. Shoulder Arms
Жанр короткометражка, комедія, військовий фільм
Режисер Чарльз Чаплін
Продюсер Чарльз Чаплін
Сценарист Чарльз Чаплін
У головних
ролях
Оператор Роланд Тотеро
Композитор Чарльз Чаплін
Монтаж Чарльз Чаплін
Художник Чарльз Д. Холл
Кінокомпанія Charles Chaplin Productions
Дистриб'ютор First National Pictures
Тривалість 36 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1918
IMDb ID 0009611
CMNS: На плече! у Вікісховищі

«На плече!» (англ. Shoulder Arms) — американська короткометражна військова комедія Чарлі Чапліна 1918 року.

Кадр з фільму

Зйомки фільму[ред. | ред. код]

Фільм знімався під час Першої світової війни. Виробництво фільму розпочалося 27 травня 1918, закінчилося 16 вересня того ж року. Чаплін планував зняти фільм в п'яти частинах. Початок мав зображувати «життя вдома», середина — «війну», а закінчення — «бенкет», на якому всі монархи Європи вшановували Бурлаку за полонення кайзера. Була знята частина «життя вдома», почалися зйомки «бенкету», але вони не увійшли у фільм.

Свого героя Чаплін одягнув у солдатський мундир, пошитий явно не за розміром, начепив йому на пояс масу «найнеобхідніших» солдату речей, включаючи тертку і машинку для збивання яєчних жовтків, і відправив його за океан на поля битви Європи. Фільм мав великий успіх, особливо серед солдатів.

Сюжет[ред. | ред. код]

Шарло знаходиться в тренувальному таборі американської піхоти. У своїй автобіографії Чаплін називає свого персонажа з цього фільму Шарло.

Після тренувань він лягає спати в наметі і бачить сон: Бродяга потрапляє на передову у Франції. Всюди вибухають бомби, Бродяга згадує про мирне життя. Приносять пошту — Бродяга не отримує листів. Він читає чужий лист через плече солдата. Приходять посилки Червоного Хреста. Волоцюзі дістається кекс і сир «Лімбургер». Бродяга надягає газову маску, і викидає сир в німецькі окопи. Починається дощ, окопи заливає водою. Солдати сплять вночі в воді.

Наступного ранку під час атаки Бродяга бере в полон 13 німецьких солдатів. Офіцер запитує його: «Як ти зробив це?» Бродяга відповідає: «Я їх оточив!»

Бродяга з друзями відправляється на секретне завдання в тил ворога. Бродяга в костюмі дерева рятує від розстрілу свого друга. Він тікає від німецького патруля, і ховається в напівзруйнованому котеджі. У ролі господині котеджу Една Первіенс. Приходить німецький патруль, і заарештовує Едну. Її ведуть у німецький штаб. Бродяга вирушає рятувати Едну.

В цей час в штаб приїжджає кайзер і крон-принц. Бродяга бере їх в полон, і на автомобілі кайзера приїжджає до американських позицій. Всі вітають Бурлаку, і тут його будять в наметі тренувального табору.

У ролях[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Німецькі солдати в фільмі ходять у прусських шоломах «Pickelhaube», зразка 1842, хоча в 1916 році німецька армія почала переходити на сталевий шолом М16, зразка 1916.
  • Шоломи американських солдат у фільмі стилізовані під казанок Бродяги. На озброєнні армії США в той час стояли шоломи М1917 — зразка 1917 року. Вони були практично повністю ідентичні британському шолому MkI.
  • Німецький патруль у фільмі озброєний легким кулеметом Lewis, прийнятим на озброєння армією США в 1917 році.
  • У ролі Кайзера та американського сержанта знявся старший брат Чапліна — Сідні Чаплін.

Посилання[ред. | ред. код]