Ворд Каннінгем

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ворд Каннінгем
англ. Ward Cunningham
Народився 26 травня 1949(1949-05-26) (74 роки) або 1949
Мічиган-Сіті, Лапорт, Індіана, США
Країна  США
Місце проживання Портленд
Діяльність програміст, інформатик, ІТ-пропагандист
Галузь програмна інженерія
Alma mater Університет Пердью і Highland High Schoold
Заклад Microsoft
Роки активності 1984 — тепер. час
Сайт c2.com

Го́вард Джі. Ка́ннінгем, відомий як Ворд Каннінгем[1], також Вард Каннінгем[джерело?] (англ. Howard G. "Ward" Cunningham) (народився 26 травня 1949(19490526), Мічиган-Сіті, Індіана) — американський програміст, найбільше відомий як винахідник першої вікі, яка також називається WikiWikiWeb, і один з перших в галузі Шаблонів проектування програмного забезпечення (англ. software Design Patterns) та Екстремальному Програмуванні. Він розпочав програмування WikiWikiWeb в 1994 і встановив її на вебсайт http://c2.com/ [Архівовано 3 березня 2011 у Wayback Machine.] його консалтингової фірми з програмування Cunningham & Cunningham 25 березня 1995 року, як додаток до Портландського Репозитарію Шаблонів (Portland Pattern Repository). Каннінгем відомий серед програмістів на прізвисько «Ворд» (Ward), проживає в тому ж самому місті, що і творець Linux Лінус Торвальдс, в Бівертон, що є західною частиною Портланда, штат Орегон.

Особиста історія[ред. | ред. код]

Каннінгем отримав освіту бакалавра в міждисциплінній інженерії (електротехніка і комп'ютерні науки) і науковий ступінь магістра комп'ютерних наук в Purdue University. Він є засновником компанії Cunningham & Cunningham, Inc. Він також працював як Director of R&D в Wyatt Software і головним інженером комп'ютерної пошукової лабораторії Tektronix. Він засновник Hillside Group[en] і служить як програмний головуючий Pattern Languages Програмових конференцій, які Гілсайд груп спонсорує. 3 грудня 2003 до жовтня 2005 він працював у корпорації Майкрософт y групі «patterns & practices». 3 жовтня 2005 він є директором Committer Community Development в Eclipse Foundation.

Ідеї і винаходи[ред. | ред. код]

Каннінгем добре знаний за деякими широко поширеними ідеями, які він вигадав і розробив. Серед них найвідомішими є вікі (згодом названа WikiWikiWeb) та численні ідеї в галузі шаблонів проектування програмного забезпечення. Він такожзробив значний внесок у методологію Екстремального Програмування, або «XP».

Зі слів Стівена МакДжеді[en], на початку 1980х Каннінгем порадив йому, що «найкращий спосіб отримати правильну відповідь в інтернеті, це не поставити питання, а запостити неправильну відповідь». МакДжеді назвав це «законом Каннінгема».[2] Хоча Каннінгем мав на увазі Usenet, закон був використаний для пояснення того, як працює Вікіпедія.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Жежнич П. Особливості формування енциклопедії в сучасних умовах розвитку інформаційних технологій / П. Жежнич, М. Гірняк // Вісник Національного університету «Львівська політехніка». — 2012. — № 732 : Комп'ютерні науки та інформаційні технології. — С. 400—405 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 23 червня 2016. Процитовано 29 квітня 2016.
  2. McGeady, Steven (28 травня 2010). Cunningham's Law. Schott's Vocab. New York Times. Comment No. 119. Архів оригіналу за 19 червня 2018. Процитовано 30 серпня 2012. n.b. named after Ward Cunningham, a colleague of mine at Tektronix. This was his advice to me in the early 1980s with reference to what was later dubbed USENET, but since generalized to the Web and the Internet as a whole. Ward is now famous as the inventor of the Wiki. Ironically, Wikipedia is now perhaps the most widely-known proof of Cunningham's Law.
  3. Friedman, Nancy (31 травня 2010). Word of the Week: Cunningham’s Law. Архів оригіналу за 27 серпня 2016. Процитовано 30 серпня 2012.

Посилання[ред. | ред. код]