Григорій Якименко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Григорій Якименко
Файл:Григорiй Якименко.jpg
Григорій Якименко, 1908
Народився 1883(1883)
с. Сурсько-Михайлівка Катеринославського повіту, нині — Солонянського району Дніпропетровської області
Помер 1967(1967)
Кубань?
Громадянство  УНР
Національність українець
Діяльність педагог, письменник, публіцист
Відомий завдяки член Центральної Ради, обраний до Всеукраїнської Ради військових депутатів, член Катеринославської «Просвіти»

Григорій Якименко (1883, с. Сурсько-Михайлівка Катеринославського повіту, нині — Солонянського району Дніпропетровської області1967, Кубань?) — український політик , член Центральної Ради, обраний до Всеукраїнської Ради військових депутатів, член Катеринославської «Просвіти» з 2 березня 1913, педагог, письменник, публіцист. Під псевдонімом Г. Карадашівський друкувався в «Дніпрових хвилях».

Життєпис[ред. | ред. код]

Працював учителем. Бурхливі події першої російської революції 1905 — 1907 привели його до революційної боротьби. Молодого вчителя заарештовують і висилають за межі Катеринославщини. По довгих роках у пошуках роботи опиняється на Кубані.

Спочатку жив у Сурсько-Михайлівці Катеринославського повіту. А в 1914, хоч і числився членом Товариства, але мешкав у Єйську Кубанської області. Можливо, йому належить допис: Л. Чорноморець-Бальченко. Бичева балка (Єйського відділу на Кубанщині) («Дніпрові хвилі». — 1913. — № 13 — 14). Учасник Першої світової війни.

У біографічному довіднику «Діячі «Української Центральної Ради» (1998) Якименко фігурує, як член Центральної Ради, обраний до Всеукраїнської Ради військових депутатів. Проти його прізвища зазначено:

«фельдшер 1 шпит. 71 піти. див. 4 армії (Румунського фронту)». «Вістник товариства «Просвіта» у Катеринославі» у № 21 від 13 серпня 1917 повідомляв про сход селян с. Аполонівка (Бурсько-Михайлівської волості Катеринославського повіту. На зустріч з селянами, яка проходила в місцевій школі, прийшли П. Котов і Г. Якименко, «...тов. Грицько Якименко, член Ради Військових Депутатів при Центральній Раді, якого остання поставила інструктором на Катеринославський повіт, познайомив присутніх з причинами революції, ролю, яку відіграло в ній військо, участь в ній українців, про Всеукраїнський Військовий З'їзд, нарешті, про переговори Ц. Р. (Центральної Ради) з Врем(енним) Правительством і пояснив значіння для трудящого люду другого Універсала, який одчиняє двері для вільного життя українською народу яко нації... Щире й правдиве слово, сказане просто й зрозуміло, завжди знайде шлях до серця й розума людини, шо віками ходила в ярмі і яку вже, здавалось, нічим не проймеш. Не тільки жінки, а багато й дідів, не соромлячись протирали свої очі під час промов обох товаришів. Особливо велике вражіння зробила та частина промови тов. Якименка, де він оповідав про дореволюційне життя в армії і те братерство, рівність і любов, що можна зараз бачити в далеких окопах. Після коротенького обміркування сходом був прийнятий цілком приговор Сурсько-Михайлівської волости, а також складений приговор щодо згоди з Україною».

Газета навела текст прийнятого з ініціативи агітаторів «приговора» (ухвали).

З 1918 знову — на Кубані, Якименко вчителює. У 1920-х вчителює у рідній Сурсько-Михайлівці. Потім — на Кубані. Працював до 1957. Писати Григорій Хомич почив у 1908р. Перші оповідання були надруковані в 1912-1914рр. в періодиці.

Картина дореволюційноі дійсності постає з глибоко драматичних новел «На весілля» (1913) «Дзвонар» (1914).

Творчий доробок його ділиться на дві частини. Захоплюючі твори¬ присвячені сучасності другі половини 20 століття: «Друзі»(1948), «Шкіпер Сидоренко» (1952), «Прострелена шинель» (1956)

«Любов i життя» державне видавництво «Художньоі літератури», Киів,1963- перша збірка письменника.

«Жайворон» - «Художньоі літератури», Киів,1968.

Син Лев Григорійович Якименко (1921-1978) – письменник, доктор філологічних выук, професор. Жив в Москві.

Вдалося розшукати двох учнів Г. Якименка двоюрідних братів Григорія (1912) й Івана (1911) Дашкевичів. Згадує Григорій Дашкевич:

«Григорій Якименко учив мене десь у 19231924 у початковій школі Сурсько-Михайлівки. Викладав усі предмети і математику, і мову, і географію. Добре викладав, я зберіг про нього найкращі спогади. Жив він не при школі — мав власну хату. Дружина його — учителька, мали двох дітей, які згодом потрапили в Москву».

Кубанський дослідник Віктор Чумаченко наводить дві публікації Якименка в кубанській пресі (в 1915 Якименко значиться як мешканець м. Єйська Кубанської області):

  • Григорій Якименко. Царь і Гетман («Було це тоді, як в Україні нашій...»)// «Кубань». — Катеринодар. — 1906. — 29 січня. — № 24. С. 2;
  • Григорій Якименко. Шевченко й Кухаренко // «Кубанська зоря». Орган кубанської «Просвіти». Катеринодар. — 1919 — № 6 — 7.

Література[ред. | ред. код]

  • Жайворон // Вперед. — Солоне. 1999. — 22 грудня.
  • Микола Чабан. Діячі Січеславської «Просвіти» (1905—1921) // Іма-прес. — Дніпропетровськ. — 2002.
  • Григорій Якименко. Любов i життя // «Художньоі літератури», Київ, - 1963.
  • Григорій Якименко. Жайворон // «Художньоі літератури», Київ, - 1968.

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]