ДР2

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ДР2
Головний вагон ДР2
Основні дані
Роки будування 1966 рік
Країна будування СРСР СРСР
Виробник Ризький вагонобудівний завод
Технічні дані
Рід служби пасажирський
Кількість вагонів в поїзді 4
Місткість 456 осіб
Конструкційна швидкість 120 км/год
Довжина поїзда 100 104 мм
Ширина колії 1524 мм
Експлуатація
Дороги Львівська

ДР2 — дизель-поїзд ризький, друга модифікація. Був побудований в одиничному екземплярі Ризьким вагонобудівним заводом в 1966 році.

Історія[ред. | ред. код]

З метою збільшення кількості місць для пасажирів, наприкінці 1966 року Ризьким вагонобудівним заводом був побудований дослідний 4-вагонний дизель-поїзд ДР2, з підвагонними розташуванням силових установок і допоміжного обладнання, що дало змогу збільшити корисну площу кожного моторного вагона на 24 місця. Склад поїзда — два головних моторних і два проміжних причіпних вагони; була передбачена експлуатація потяга з одним причіпним вагоном і тільки у складі двох моторних.

У 1971 році дизель-поїзд пройшов тягово-теплотехнічні випробування на експериментальному кільці. Оскільки при автоматичному регулюванні приводів генераторів змінного струму виникали труднощі, ці генератори були замінені дизель-генераторними установками 3Е-16л, які застосовувалися на дизель-поїздах ДР1. Після проходження випробувань рухомий склад відправили на Жовтневу залізницю, де він перевозив робітників служби колії. На початку 1980-х дизель-поїзд ДР2-01 був виключений з інвентарю.

Припинення випуску дизелів типу ТМЗ-201 Свердловським турбомоторним заводом і думка ряду фахівців про те, що дизель під час експлуатації більш зручно розташовувати в кузові вагона, послужили причиною того, що дизель-поїзд ДР2 не був запущений у серійне виробництво.

Загальні дані[ред. | ред. код]

Основні параметри для дизель-поїзда серії ДР2:

  • Тип передачі — гідравлічна;
  • Потужність двигуна — 2×600 к.с.;
  • Кількість тягових двигунів — 2;
  • Тип гальм — пневматичні;
  • Прискорення під час пуску — 0,3 м/с2.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Раков В. А. Дизельные поезда и автомотрисы // Локомотивы и моторвагонный подвижной состав железных дорог Советского Союза 1956—1965. — М. : Транспорт, 1966.(рос.)