Джордж і таємний ключ до Всесвіту

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Джордж і таємний ключ до Всесвіту»
Обкладинка українського видання
АвторСтівен Гокінґ, Люсі Гокінґ
Назва мовою оригіналуGeorge's Secret Key to the Universe
Дизайн обкладинкиТворча майстерня «Аґрафка»
Моваанглійська
СеріяПригоди Джорджа
ТемаКосмос, наука
Жанрнауково-популярна повість
ВидавництвоВидавництво Старого Лева
Видано2007
Видано українською2016
Перекладач(і)Ганна Лелів
ISBN978-617-679-222-2
Наступний твірДжордж і скарби космосу

«Джо́рдж і тає́мний клю́ч до Все́віту» (англ. George's Secret Key to the Universe) — дитячий науково-фантастичний роман, написаний відомим фізиком-теоретиком Стівеном Гокінґом та його донькою Люсі Гокінґ[1] за участі студента Гокінґа, Крістофера Ґальфара, чия дисертація присвячена чорним дірам.

Перекладена 38 мовами та видана більш ніж у 43 країнах.

Про книжку

[ред. | ред. код]

Ідея серії пізнавальних фантастичних книжок для дітей виникла у доньки Гокінґа, коли вона помітила, як часто діти розпитують її батька про Космос і чорні діри та переймаються тим, що з ними трапиться, якщо вони потраплять в чорну діру.

У 2009 році вийшло продовження історії під назвою «Джордж і скарби космосу», наступними в серії світ побачили «Джордж і Великий Вибух» 2011 року, «Джордж і незламний код» 2014, «Джордж і блакитний супутник» 2016 року і вже після смерті Стівена Гокінґа — «Джордж і корабель часу» 2018.

В українському перекладі Ганни Лелів книга вийшла у «Видавництві Старого Лева»[2].

Сюжет

[ред. | ред. код]

Джордж живе в родині поборників екологічного способу життя, які вважають науку й техніку чи не найбільшою загрозою природі. Одного дня хлопчик, погнавшись за своїм домашнім непосидючим кабанцем Фредді, потрапляє в Сусідській Сад. Там він знайомиться з дівчинкою Енні, та її батьком науковцем Еріком Беллісом. Вчений показав хлопчикові суперкомп'ютер під назвою «Космос». Він міг відправляти людей за межі Землі за допомогою «дверцят у космос». У школі про це дізнався і Віздок — ворог Еріка. Одного разу, Енні вирішила довести Джорджеві розповіді про Космоса, й вони вирушили у подорож Всесвітом. Почувши про подорож, Ерік дуже розізлився. Після «мандрівки» у домі Еріка хлопчик знайшов лист від Віздока. У ньому йшлося про екзопланету яку виявив «професор». Але за координатами Ерік не знайшов там планету. Тим часом Джордж простежив координати — вони були відносно біля чорної діри. Він героїчно відправляється рятувати батька Енні, але комп'ютер викрадають.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Джордж і таємний ключ до Всесвіту. 451° (ru-RU) . Архів оригіналу за 29 грудня 2018. Процитовано 19 січня 2020.
  2. Джордж і таємний ключ до Всесвіту. Видавництво Старого Лева. Архів оригіналу за 2 лютого 2018. Процитовано 1 лютого 2018.

Посилання

[ред. | ред. код]