Замкова церква (Дубно)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Замкова церква у місті Дубно — релігійна споруда, що існувала на території Дубенського замку.

Питання існування замкової церкви[ред. | ред. код]

Попри відомі храми, фундовані князями Острозькими (ця цифра в неофіційних джерелах становить близько 600 церков і 20 монастирів), на сьогоднішній день відкритим залишається питання про існування церкви у Дубенському замку. Вже раніше дослідниками відзначався вартий подиву факт відсутності церкви в такому важливому у військовому і політичному значенні замку, яким був Дубенський[1]. Однак в останній час постав набір різних лаконічних історичних відомостей, які вперше закладають джерельне підґрунтя для дослідження історії замкової церкви в Дубні.

В. Ульяновський опублікував повідомлення архівного документу про найраніше з відомих церковних надань в м. Дубні від князя К. І. Острозького, датоване 7 лютого 1492 р. В ньому йдеться про надання землі та десятини із замкового млина двом церквам Христового Воскресіння та св. Миколая[2]. Про церкву, названу в честь святого Миколая, було відомо раніше. Виходячи з планів міста кінця XVIII — початку ХІХ ст. вона знаходилася в дворі теперішнього п'ятиповерхового будинку по вул. Данила Галицького, 18, а її церковне подвір'я сягало сучасних вулиць М. Лисенка та Свободи. Натомість повідомлення про церкву Христового Воскресіння потребує пошуків роз'яснень.

Ще Микола Теодорович звернув увагу на згадку в акті, датованому 9 жовтнем 1596 р., який являв собою послання православних членів Берестейського антиунійного собору. Серед тих, хто підписався під ним, був Костянтин Воскресенський, протопоп дубенський. З цього дослідник вивів очевидність існування в Дубні церкви Воскресіння Христового[3].

В праці «Wołyn I jego mieszkańce w roku 1863», виданій в 1870 р. автор, говорячи про заснування міста князем К. І. Острозьким, відзначає, що найстарішими церквами, які постали в Дубні, були церква Воскресіння в замку та друга, в околиці Луцької брами[4]. Він не приводить посилання на джерело, на яке опирається. Однак, тут потрібно зазначити, що авторські припущення властиво мали би стосуватися положення церков на території міста, а не в конкретному топографічному об'єкті, яким є Дубенський замок.

Автор, наприклад, правильно відзначає розташування і міських церков. Так він пише, що церква св. Миколая була розташована посеред міста, св. Спаса — на Кемпі, Чесного Хреста — на іншій Кемпі (острові).

Ще одне повідомлення стосовно замкової церкви приведене тим же М. Теодоровичем. У розповіді про соборну церкву св. Миколая він пише наступне: «В Дубенском соборе находилась весьма древняя икона Святителя Николая, перенесенная княземъ Константином Кон. Острожскимъ въ Дубенский собор изъ его Дубенской замковой церкви»[5]. Повідомлення не має посилання на джерело, що не дозволяє його перевірити.

Відомо, що домові церкви знаходилися в інших замках князів Острозьких: в Острозі, Старокостянтинові, Степані. В них мешканці замків могли здійснювати свої духовні потреби. А сам релігійний осередок символізував собою Боже заступництво над твердинею і її власником. У Дубенському замку, як в одній із головних резиденцій князів Острозьких, необхідність існування церкви була беззаперечною.

Відомо, що у 1575 році князь Василь Костянтин Острозький замовив два п'ятисвічники, які, як стверджував Павло Жолтовський, були відлиті польським майстром Лукою Фріделянтом[6]. Можливо він замовляв їх саме для облаштування замкової церкви.

В 1575 році дубенська міщанка Мілка Патриківна перед смертю заповідаючи кошти на монастирі та храми, зазначає: "...до церкви Воскресения Христова, што в замку Дубенском - пять коп грошеи..."[7]. Це письмове свідчення дає чітку вказівку на існування в дубенському замку церкви, освяченої в честь Воскресіння Господнього.

Відомості, які востаннє дають опосередковані вказівки на релігійний осередок в замку пов'язані із заснуванням у місті монастиря бернардинів, яке датується 1614 р. Януш Острозький, запросивши бернардинів у місто, до часу побудови монастиря, оселив їх поблизу замкової каплиці, де вони відправляли богослужіння[8]. Це повідомлення дає можливість припускати, що замкова церква могла бути невеликого розміру, або пізніше міститися в якійсь більшій споруді, наприклад, в надбрамному корпусі замку. Тож можемо вважати, що в цій каплиці молилися і наступні власники замку: князі Заславські, Сангушки, Любомирські.

Опираючись на приведені відомості джерел і досліджень, можна зробити висновок, про існування в XV-XVI ст. церкви у дубенському замку, титулованої Воскресінням Господнім. З XVII ст. відомості про неї не зустрічаються, що можливо вказує на припинення існування храму, його перенесення чи перебудову, пов'язану із реконструкцією дубенського замку за бастіонною системою.

Полкова церква в замку[ред. | ред. код]

В період з 1875 до 1915 р., коли в замку дислокувалися військові 41-го піхотного Селенгінського і 11-го уланського Чугуївського полків, полкова церква займала колишню бальну залу у палаці князів Любомирських. Сама бальна зала була найбільшою урочистою кімнатою палацу Любомирських[9]. Висотою вона охоплювала два поверхи палацу, мала піднятий на півтора поверхи балкон із круглою балюстрадою, яку підтримувало 12 коринфських колон. Зала вміщувала в себе до 300-х осіб. Цей храм носив назву Зішестя Святого Духа. Можливо, перенесення церкви до просторої бальної зали служить ще одним підтвердженням того, що стара замкова церква була невеликого розміру.

Каплиця Божого пророка Іллі[ред. | ред. код]

Продовженням історичної традиції існування замкової церкви стало відкриття каплиці Божого пророка Іллі, яке відбулося 9 жовтня 2013 року. Центральним образом каплиці є найстаріша дубенська ікона XVI ст. «Святий пророк Ілля з житієм». Написана вона анонімним кам'янецьким майстром в пам'ять про старшого сина князя К. І. Острозького князя Іллю, який раптово помер 19 серпня 1539 року у 29-ти річному віці[10]. Вочевидь, ця ікона відразу замовлялася, як храмова для розміщення в однойменній дубенській церкві, збудованій при князеві В.-К. Острозькому. Пізніше сліди цієї ікони були втрачені і лише після Першої світової війни її знайшли на дзвіниці Іллінського собору в Дубні. Оскільки нині в цій церкві знаходиться копія ікони, а оригінал зберігався в державному історико-культурному заповіднику, то при відновленні замкової каплиці було вирішено присвятити її саме пророкові Іллі.

У новоствореній каплиці Дубенського замку підібрано низку творів сакрального мистецтва, покликаних створити ауру духовності і невимушеності для представників усіх конфесій.

Інтер'єр каплиці доповнили ікони канонізованих святих Іова Почаївського, Федора Острозького, благовірного князя Костянтина-Василя Острозького, написані відомим сучасним іконописцем Юрієм Нікітіним. Всі три ікони написані автором на лляному полотні в техніці темперного живопису.

Юрій Нікітін виконав ікони святих Федора та Костянтина-Василя Острозьких у стилі парадного портрету XVI–XVII ст. — це час, коли територія України перебувала під владою Речі Посполитої та в українську культуру відбувалося проникнення європейських художніх стилів, рис ренесансу та бароко, а також відбувався синтез із польським мистецтвом.

Крім новонаписаних ікон, в каплиці присутні і сакральні речі музейного значення. Серед них: ікони XIX ст. «Знамення Пресвятої Богородиці», «Святий Феодосій архієпископ Чернігівський», «Печерська Богоматір з Предстоящими Святими Антонієм та Феодосієм Печерськими», «Богородиця з немовлям», «Пресвята Богородиця Праворучниця», «Образ Святих Благовірних князів Володимирських Чудотворців: Георгій, Андрій, Аврамій, Олександр, Гліб», «Святий Іоанн Предтеча», Ікона «Святий Миколай» кінця XVIII ст. В окремих вітринах представлені металеві хрестики XIX ст., іконки складні — міднолиті, прикрашені кольоровими емалями тристулкові складні образи XVIII-ХІХ ст., дискоси дарохранительниця і срібні підсвічники XIX ст. Окрему групу складають церковні стародруки: Євангеліє 1647 р., книга «Ірмологіон», книга «Анфологіон» 1694 р., книга «Часослов», Почаїв, 1760 р., книга «Октоїх», 1715 р., книга «Служебник», Почаїв 1734 р., книга «Мінея» XIX ст.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ричков П., Луц В. Архітектурна спадщина князів Острозьких — Київ, 2002. — С. 98
  2. Ульяновський В. «Славний для всіх часів чоловік»: князь Костянтин Іванович Острозький: монографія // В. Уляновський. — Острог: Видавництво національного університету «Острозька академія», 2009. — Вип 2. — С. 117.
  3. Теодорович М. Историко-статистическое описание церквей и приходов Волынской епархии — Почаев, 1889, Том II. — С. 871
  4. Nowicki T. Wołyn i jego mieszkańce w roku 1863. — Drezno, 1870. — S. 37
  5. Теодорович М. Историко-статистическое описание церквей и приходов Волынской епархии — Почаев, 1889, Том II. — С. 873.
  6. Жолтовський П. Художнє лиття на Україні XIV–XVIII ст. — Київ, 1973. — С. 33.
  7. Кременецька земська книга 1578. Кремен.-Почаїв. держ. іст.-архітектур. заповідник: підгот. Л. В. Ящук. 2018. с. С.185. {{cite book}}: |pages= має зайвий текст (довідка)
  8. Гупало В. Історія монастиря оо. Бернардинів в Дубні на Волині // Pięćset pięcdziesiąt lat obecności oo. Bernardynów w Polsce (1453–2003). — Kalvaria Zebrzydowska, 2006. — S. 515–543.
  9. Aftanazy Roman «Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczy pospolitej». T.5. Wroclaw. Warszawa. Krakow. 1994 r. — S. 111.
  10. Кемпа Т. Костянтин Василь Острозький (бл. 1524/1525-1608) воєвода Київський і маршалок землі Волинської. :Пер. з польської. — Хмельницький: ПП Мельник А. А., 2009. — С. 32