Зцілення двох сліпих у Галілеї

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ісус Христос і два сліпці. (Юліус Шнор, 19 ст.)

Зцілення двох сліпих у Галілеї — євангельська подія, одно з чудес Ісуса Христа описана у Євангелії від Матея: Мт. 9:27-31. Розповідь йде безпосередньо після історії про воскресіння дочки Яіра.

Подія[ред. | ред. код]

Згідно з євангельською розповіддю, Ісус продовжує свій шлях після воскресіння дочки Яіра і за ним йдуть двоє сліпих, кличучи «Помилуй нас, сину Давидів!». Ісус не затримується і не відповідає спочатку на ці заклики. Він доходить до хати, де перебував, входить до неї, а два сліпці ідуть за ним. Така неуступність сліпців була вірою, якраз такою, яку недавно Ісус похвалив і поручав хворій жінці та Яірові. Крім того, месіянська назва у приміщенні не виявлялась необережною, тож Ісус починає говорити із двома благаючими: :

І як Ісус відходив звідти, слідом за ним пустилися два сліпці й кричали: «Помилуй нас, сину Давидів!» І коли він увійшов до хати, сліпці приступили до нього, а він спитав їх: «Чи віруєте, що я можу це зробити?» — «Так, Господи!» — кажуть йому ті. Тоді він доторкнувся до їхніх очей, мовивши: «Нехай вам станеться за вашою вірою!» І відкрились їхні очі. Ісус же суворо наказав їм: «Глядіть, щоб ніхто не знав про це.» Та ті, вийшовши, розголосили про нього чутку по всій країні. (Мт. 9:27-31)

Подія являє собою можливо вільну адаптацію однієї історії з Євангелій від Марка про зцілення сліпого на ім'я Вартимей. У практиці, характерній для автора Євангелія від Матвія, кількість людей подвоюється, а непотрібні деталі видаляються. Про цю ж історію розповідається пізніше в тому самому Євангелії (Мт. 20:29-34) з майже однаковими деталями. Автор Євангелія від Матея у цій події використовує означення Ісуса як «сина Давида», щоб показати, що зцілення вказують Ісуса як на Месію.

Посилання[ред. | ред. код]


Джерела[ред. | ред. код]