Кайова (плем'я)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кайова
Ареал Оклахома Оклахома
Раса американоїди
Мова кайова, англійська
Релігія церква корінних американців, християнство, анімізм
Птах, що штовхає, вождь кайова

Ка́йова[1] (самоназва — «головні люди») — індіанський народ у США. Чисельність — 11 500 осіб[2]. Мова — кайова, згідно з гіпотезою, що здобула широке визнання, відносяться до кайова-таноанської мовної сім'ї. Крім того, індіанці кайова вважаються найбільш обізнаними з індіанською мовою жестів, якою користувалися індіанці Великих рівнин для міжплемінного спілкування. Релігія — баптисти і методисти, також є послідовники традиційної релігії і Церкви корінних американців.

Область розселення[ред. | ред. код]

Територія кайова в 1850 році

До середини II тисячоліття нашої ери кайова вже мігрували з району Плато на схід та облаштувалися на території в південно-центральній частині сучасного штату Монтана. У другій половині XVII — першій половині XVIII століть, пригнічені племінним союзом чорноногих, а також кроу, поступово перемістилися із земель, розташованих у верхів'ях річок Йєллоустон і Міссурі на південний схід та облаштувалися на схід від останніх у західній частині штату Південна Дакота. До 1805 року, під тиском арапахо, шеєнів і сіу, що прийшли із заходу, переселилися на південь, до річки Арканзас, де деякий час вели війну з команчами, з якими згодом встановили міцні союзні відносини. До середини XIX століття, сповідуючи кочовий спосіб життя, займали територію на берегах річок Сімаррон і Ред-Ривер у штатах Канзас, Колорадо, Оклахома.

Наразі більшість кайова мешкають у резервації в штаті Оклахома.

Господарська діяльність[ред. | ред. код]

Парфлеш кайова

Кайова відносяться до етно-культурного типу індіанців Великих рівнин. Основне заняття — кінне полювання на бізонів. У другій половині XVIII — XIX століттях вони перевершували за кількістю коней (разом із команчами) інші рівнинні племена. Зараз вони зайняті в сільському господарстві, дрібному підприємництві або працюють за наймом. Особливе місце займає розвинений бізнес із виробництва сувенірів з етнічними мотивами.

Соціальна організація[ред. | ред. код]

Суспільство кайова, на відміну від більшості кочових племен Великих рівнин, мало ознаки досить розвиненої соціальної стратифікації, характерної для племен, що населяли в доконтактний період зону Плато та індіанців північного заходу. Плем'я поділялося на шість кочових громад (топотога). Верховна влада належала спадковим вождям, але також значну роль в управлінні відігравала військова верхівка. Статус членів племені визначався приналежністю до «станів», які не мали закритий характер. Зокрема, еліту племені становили військові вожді і прославлені в міжплемінних сутичках воїни (нгоп), нижче за соціальними сходинками розташовувалися заможні, але які поступалися у військовій славі (ондейгупа), далі безкінні індіанці (кен), а найнижчий статус мали незаможні (даплом).

У цілому система спорідненості у кайова подібна до гавайського типу. Сім'я — невелика. Ступінь спорідненості білатеральний, шлюб неолокальний, що також відрізняє їх від племен, що прийшли на рівнини зі сходу.

Культ[ред. | ред. код]

У кайова поширені культи особистих духів-покровителів, ведмедя, шаманізм. Ритуали: танець Сонця, інші ритуальні танці, куріння трубки, вживання плодів психоактивних рослин у релігійних цілях.

Відомі представники[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Definition of Kiowa | Dictionary.com. www.dictionary.com (англ.). Процитовано 3 квітня 2023.
  2. «Pocket Pictorial.» [Архівовано 2010-04-06 у Wayback Machine.] Oklahoma Indian Affairs Commission 2010: 20", retrieved 10 June 2010.

Література[ред. | ред. код]

  • Котенко Ю. В. Індіанці Великих рівнин. Зброї, військова магія, бойове мистецтво, битви. — М .: Видавничий Дім «Техніка-молоді», 1997. — 160 с .: іл. — ISBN 5-88573-005-9
  • Стукалин Ю. В. Энциклопедия военного искусства индейцев Дикого Запада. — М.: «Яуза», «Эксмо», 2008. — 688 с.: ил. — ISBN 978-5-699-26209-0
  • Уайт Джон Мэнчип. Индейцы Северной Америки. Быт, религия, культура / Пер. с англ. С. К. Меркулова. — М.: Центрполиграф, 2006. — 314 с.: ил. — ISBN 5-9524-2347-7
  • Энциклопедия «Народы и религии мира», под ред. В. А. Тишкова, М.-1998.
  • Народы мира, историко-этнографический справочник, под ред. Ю. В. Бромлея, М.-1988.
  • Mayhall M.P. The Kiowas, Norman, 1962

Посилання[ред. | ред. код]