Квасениця ріжкувата

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Квасениця ріжкувата
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Квасеницецвіті (Oxalidales)
Родина: Квасеницеві (Oxalidaceae)
Рід: Квасениця (Oxalis)
Вид:
O. corniculata
Біноміальна назва
Oxalis corniculata

Квасениця ріжкувата[1], квасениця рожкова[2] (Oxalis corniculata) — вид квіткових рослин родини квасеницеві (Oxalidaceae). Етимологія: лат. corniculum — «маленький ріг», лат. -atus — прикметниковий суфікс для іменників, який позначає присвійність або подобу чогось[3].

Опис[ред. | ред. код]

Однорічна або багаторічна волохата трав'яниста рослина. Стебла від 10 до 40 сантиметрів у довжину, вони повзучі, іноді піднімаються, часто укорінюються у вузлах. Листя тристороннє і має зелений або червонувато-коричневий колір; ніжки 1–8(13) см; прилистки 1,5–2 мм; листочки серцеподібної форми, 3–18 × 4–23 мм. Квіти з'являються в невеликих псевдопарасольках по 2–3(6) квітки. Інтенсивно золотисто-жовті квіти відкриті тільки під прямими сонячними променями. Чашолистків 5, зеленуваті, яйцювато-ланцетні, 2–5 мм завдовжки. П'ять жовтих пелюсток у довжину від 4 до 10 мм. Більшість від 9 до 17 (від 4 до 25) мм у довжину, волохаті капсули містять, як правило, від 5 до 14 насіння. Капсули лопаються при дозріванні від щонайменшого дотику й насіння розповсюджується на кілька метрів. Від коричневого до коричнювато-червоного ребристе насіння розміром 1–1,5 × 0,8–1 мм. 2n=24 або 48.

Запилення здійснюється бджолами. Період цвітіння триває з травня по жовтень.

Поширення[ред. | ред. код]

Цей вид є космополітичним в його розповсюдженні, а його місце походження невідоме, але вважається, що це рослина Старого Світу. Це теплолюбний, посухостійкий вид, чутливий до морозу.

Використання[ред. | ред. код]

Вирощують в садах. Листя цілком їстівне. Вся рослина багата вітаміном C. Рослина безпечна для споживання в низьких дозах, але вживання у великих кількостях протягом значного відрізку часу може пригнічувати поглинання кальцію організмом.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Oxalis corniculata // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. Михайленко, О.О. Рослини роду Oxalis флори України // Теоретичні та практичні аспекти дослідження лікарських рослин. Матеріали II Міжнародної науково-практичної internet-конференції. — 2016. — С. 177, 178. Архівовано з джерела 16 травня 2017. Процитовано 2016-10-29.
  3. Dictionary of Botanical Epithets. Архів оригіналу за 4 Квітня 2021. Процитовано 29 Жовтня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]