Лоренс Кольберг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лоренс Кольберг
Народився 25 жовтня 1927(1927-10-25)[1][2][4]
Нью-Йорк, Нью-Йорк, США
Помер 19 січня 1987(1987-01-19)[1][2] (59 років) або 17 січня 1987(1987-01-17)[3] (59 років)
Вінтроп, Саффолк, Массачусетс, США
·утоплення
Країна  США
Діяльність психолог, науково-педагогічний працівник, письменник-документаліст, філософ, вихователь
Галузь психологія
Alma mater Чиказький університет і Академія Філліпса
Знання мов англійська[1][5]
Заклад Гарвардський університет і Чиказький університет
Magnum opus Lawrence Kohlberg's stages of moral developmentd

Ло́ренс Ко́льберг (25 жовтня 1927, Нью-Йорк — 19 січня 1987, Вінтроп)[6][7] — американський психолог, створив теорію морального розвитку особистості[8].

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у сім'ї середнього матеріального достатку. Лорі в дитинстві був активною і допитливою дитиною. Твір Ф. М. Достоєвського «Брати Карамазови» вплинув на світогляд та життєві ціннісні орієнтири Л. Кольберга. Після закінчення школи він подався у матроси на європейське вантажне судно, на якому євреї-біженці могли дістатися до Палестини (нині Ізраїль). Саме цей період життя був переломним для Л. Кольберга, який все частіше замислювався над ідеями добра і зла.

Проблемою пошуку справедливості Лоренс Кольберг переймався все життя. Повернувшись до Америки він блискуче закінчує Чиказький університет, у 1949 р. отримує ступінь бакалавра. У 1958 році захищає докторську дисертацію. З 1959 по 1961 рр. працює професором у Єльському університеті, з 1962 по 1968 рр. очолює кафедру психології у Чиказькому університеті. Теорія морального розвитку є авторитетною та значущою у психології та педагогіці виховання, набуває популярності у всьому науковому товаристві[9]. Л.Кольберг постійно подорожує по всьому світові, проводить наукові дослідження серед дітей та підлітків, у єврейських самокерованих поселеннях (кібуцах), жіночих тюрмах тощо. На основі відповідей (моральних суджень) піддослідних, після того, як вони прослухали історію з моральною дилемою (Дилема Хайнца[10]) Л.Кольберг відпрацьовує теорію морального розвитку особистості, яку постійно доповнює новими результатами експериментів[11]. Так, під час однієї з подорожей (1971 р.) він заражається небезпечною інфекцією, і все подальше життя страждає від постійних болів.

У період найвищої популярності, 19 січня 1987 р. помирає, здійснивши самогубство.

Теорія морального розвитку особистості[ред. | ред. код]

Шість стадій морального розвитку за Л.Кольбергом мають 3 послідовні рівні: доконвенційний (доморальний), конвенційний (моральний) та постконвенційний (індивідуально-усвідомлених моральних принципів)[12]. Основа його ідеї полягає в тому, що у процесі інтелектуального розвитку особистості відбувається зміна її моральних суджень.[13][14]

Критерії       порівняння

 

Стадії

Мотиви поведінки

(потреби особистості)

Когнитивні настановлення, мовленнєві конструкції Характеристика поведінкових проявів
Рівень 1. Доконвенційна мораль
1 стадія Уникнення покарання Орієнтація на покарання. «Я дотримуюсь правил — я уникаю покарань!», «Це можна або не можна!» Дитина слухняна, намагається підкоритися
2 стадія Задоволення  власних інтересів, отримання винагороди В залежності від ситуації, але домінування індивідуалізму.   «Що я з того буду мати?», «Ти мені — я тобі!» У взаємодії з іншими враховуються їх думки, але дитина зацікавлена в отриманні власної вигоди (винагороди)
Рівень 2.  Конвенційна мораль
3 стадія Створення сприятливих стосунків, задоволення від позитивної оцінки  значущого оточення «Головне — справити приємне враження на близьких». «Я гарна дитина!» Уникнення критики з боку авторитетного оточення та значущих людей  у середовищі
4 стадія Повага до влади. Необхідність в існуванні законів, фіксованих правил для встановлення порядку у суспільстві. «Завдяки прийнятим у суспільстві законам, я зможу відстояти і свої права!» Відчуття морального обов'язку та обов'язкове дотримання суспільного ладу
Рівень 3. Постконвенційна мораль
5 стадія Вибір на користь  думок, позицій, принципів більшості. При необхідності, закон можна змінювати. «Закон — це контракт, а не жорстка вказівка, тому, що закон створюють самі люди». Встановлення правил для блага більшості, орієнтація поведінки на справедливість й  демократичні цінності людства.
6 стадія Уникнення самоосуду, відчуття власної гідності. Власне сформоване стабільне сприймання справедливості. «Мораль — філософське, абстрактне уявлення». «В мене власний моральний кодекс: вищій закон — справедливість!» Керується «універсальною етикою». Може вступати у протиріччя із прийнятими у суспільстві правилами та  законами.

Критика теорії морального розвитку особистості[15][ред. | ред. код]

Теорія Л.Кольберга є самостійним оригінальним та значущим для психології та педагогіки дослідженням, але деякі науковці звертали увагу на те, що людина може говорити одне, а в реальному житті поводитися зовсім по-іншому: когніції та поведінка не завжди збігаються. І все ж таки, це зауваження не знижує якості та впливовості даного наукового дослідження.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. а б в SNAC — 2010.
  3. а б Library of Congress AuthoritiesLibrary of Congress.
  4. Енциклопедія Брокгауз
  5. CONOR.Sl
  6. Степанов Сергей | Лоуренс Кольберг (1927—1987) | Журнал «Школьный психолог» № 37/2003. psy.1september.ru. Архів оригіналу за 25 вересня 2016. Процитовано 5 березня 2017.
  7. Kohlberg - Moral Development | Simply Psychology. www.simplypsychology.org (англ.). Архів оригіналу за 30 січня 2017. Процитовано 5 березня 2017.
  8. Этапы нравственного развития в теории Лоуренса Кольберга. aboutyourself.ru (ru-RU) . Архів оригіналу за 7 березня 2017. Процитовано 5 березня 2017.
  9. Л. Кольберг. Studopedia. Архів оригіналу за 7 березня 2017. Процитовано 6 березня 2017.
  10. Дилемма Хайнца "Жадный аптекарь" или "Взломать ли аптеку?". www.felicidad.ru. Архів оригіналу за 12 березня 2017. Процитовано 9 березня 2017.
  11. Administrator. Теорія морального розвитку Л. Колберга, Культурно-історична концепція Л.С. Виготського - Вікова психологія - Навчальні матеріали онлайн. pidruchniki.com. Архів оригіналу за 7 березня 2017. Процитовано 6 березня 2017.
  12. Развитие моральных суждений (ВВП) - Психологос. www.psychologos.ru (ru-RU) . Архів оригіналу за 12 березня 2017. Процитовано 9 березня 2017.
  13. Стадии нравственного развития ребёнка по Лоуренсу Кольбергу. vikent.ru (рос.). Архів оригіналу за 7 березня 2017. Процитовано 5 березня 2017.
  14. 2.4. Теория нравственного развития Лоренса Колберга. uchebniki-besplatno.com (англ.). Архів оригіналу за 9 травня 2017. Процитовано 6 березня 2017.
  15. Клейман, Пол (2016). Психологія 101: факти, теорія, статистика, тести й таке інше! (українською) . Харків: Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля". с. 30—34.