Мадонна канцлера Ролена

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мадонна канцлера Ролена
De Maagd van kanselier Rolin
Творець: Ян ван Ейк
Замовник: Ніколя Ролен
Час створення: близько 1435
Висота: 66 см
Ширина: 62 см
Матеріал: Полотно
Техніка: олія
Жанр: сакральне мистецтво
Зберігається: Париж
Музей: Лувр
CMNS: Мадонна канцлера Ролена у Вікісховищі

«Мадонна канцлера Ролена» (нід. De Maagd van kanselier Rolin) — картина художника Яна ван Ейка, що датується 1435 роком.

Ніколя Ролен (канцлер Бургундського герцогства при Філіпі Доброму), чий донаторський портрет написано у лівій частині полотна в молитві перед Мадонною, замовив цю картину для своєї парафіяльної церкви Нотр-Дам-дю-Шатель (фр. Église Notre-Dame du Châtel) в Отені, де вона перебувала до спалення церкви у 1793 році. Після перебування в соборі Отена, у 1805 році картина потрапляє до Лувру.

Опис[ред. | ред. код]

На картині зображена Діва Марія з немовлям Ісусом на колінах, яку коронує ангел і яка сидить навпроти канцлера Ролена. Дійові особи розташовуються в італійській лоджії, декорованій колонами і барельєфами. На задньому плані видніється місто з річкою, яка перетинає його. Імовірно, це бургундське місто Отен, батьківщина Ролена. Деякі з численних земельних володінь канцлера в околицях Отена включені до пейзажу[2].

Маленький сад із квітами (троянди, іриси, конвалії, півонії), що видніється за колонами, символізує непорочність Діви Марії[3]. Позаду саду проглядаються дві чоловічі фігури, які стоять спиною до глядача. У людині, одягненій у синє вбрання з червоним тюрбаном на голові і з палицею у лівій руці, багато хто бачить автопортрет самого художника. (На автопортреті Яна ван Ейка з колекції Національної галереї у Лондоні («Портрет людини у червоному тюрбані») ми помічаємо на художнику такий самий червоний тюрбан). Поруч із фігурами видно двох павичів, символів безсмертя і гордості[4].

Фільмографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://collections.louvre.fr/en/ark:/53355/cl010061856
  2. Harbison, Craig, Jan van Eyck, The Play of Realism, pp.100-118, Reaktion Books, London, 1981, ISBN 0948462183
  3. Anita Albus Die Kunst der Künste. Erinnerungen an die Malerei, Frankfurt am Main: Eichborn Verlag 1997 Kapitel III (Aussicht vom Paradies) S. 19 bis 37
  4. Louvre page, section «The garden» [Архівовано 2009-07-13 у Wayback Machine.]

Посилання[ред. | ред. код]