Маріанна Гірш

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маріанна Гірш
Marianne Hirsch
Народилася 23 вересня 1949(1949-09-23) (74 роки)
Тімішоара, Румунська Народна Республіка[d]
Країна США
Діяльність письменниця, викладачка університету
Alma mater Браунський університет
Галузь Американська література, порівняльна література, фотографія, фемінізм
Заклад Колумбійський університет
Посада Викладач-дослідниця Колумбійського університету, письменниця
Членство Американська академія мистецтв і наук
Відома завдяки: Ввела спеціальний термін "постпам'ять"
Нагороди Bourse Guggenheim (2001)
Автограф
Особ. сторінка columbia.edu/~mh2349/

CMNS: Маріанна Гірш у Вікісховищі

Маріанна Гірш (рум. Marianne Hirsch; нар. 23 вересня 1949, Тімішоара, Румунія) — американська дослідниця та академік румунського походження. Викладачка англійської та порівняльної літератури в Колумбійському університеті, професорка Інституту досліджень жінок, гендерних питань та сексуальності. Авторка досліджень культурної пам'яті та пам'яті Голокосту протягом наступних поколінь, ввела спеціальний термін «постпам'ять». У більшості своїх публікацій М. Гірш аналізує феміністичні теорії, роботи з пам'яттю та фотографії.[1]

Біографія[ред. | ред. код]

Маріанна Гірш народилася на південному заході Румунії[2], у сім'ї євреїв Карла та Лотте Гірш, пара одружилася у Чернівецькому гетто, де вони пережили роки Голокосту. Після звільнення у 1945 році родина переїжджає тимчасово до Тімішоари, однак більшість свого дитинства Маріанна Гірш провела у Бухаресті, пізніше, у 1961 році Гірш перебралися до Відня, а вже у 1962 році сім'я остаточно імігрувала до США.[3] Маріанна Гірш навчалася у Браунському університеті, де здобула ступінь бакалавра та магістра, а у 1975 році отримала ступінь доктора порівняльної літератури.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Після закінчення докторантури у Браунському університеті Маріанна Гірш протягом 30 років з 1974 по 2004 роки викладала в Дартмутському коледжі[4], одному з найпрестижніших університетів Ліги плюща в США. Також у цьому ж університеті Гірш стала співзасновницею програми «Жіночі студії» і протягом багатьох років обіймала посаду професора кафедри порівняльної літератури. У 1977 році протягом року була запрошеним професором французької літератури та гуманітарних наук в Університеті Вандербільта. Станом на 2000 рік Маріан Гірш є професором англійської та порівняльної літератури в Колумбійському університеті в Нью-Йорку. Гірш була стипендіаткою Меморіального фонду Джона Саймона Гугенхайма і отримувала гранти від Американської ради навчальних товариств (ACLS)[5]та Національного гуманітарного центру (NHC)[6], Фондів Белладжіо і Больяско, Інституту Мері Інграхам та Інституту розширених досліджень Стелленбоша (STIAS, Південна Африка). Маріанна Гірш була віце-головою та головою Асоціації сучасної мови, членом Виконавчої ради MLA[7], Консультативної ради ACLA, Виконавчої ради Товариства з вивчення наративної літератури та Ради наглядачів Англійського інституту. Також працювала у складі дорадчих рад у питаннях щодо сучасної жіночої писемності.[8] Опублікувала чимало книг та сотні наукових статей, значна частина яких стосується феміністичної теорії, фотографій та глибшого дослідження пам'яті через наративи, фотографії, предмети та певні поведінкові структури

Концепція постпам'яті[ред. | ред. код]

Одне з головних питань, яким цікавилась Гірш — це передача спогадів з покоління в покоління. У 1992 році після публікації комікса «Маус. Розповідь того, хто вижив» американця Арта Спігельмана дослідниця розробила концепцію постпам'яті. У своїй книзі — «Покоління постпам'яті: писемність та візуальна культура після Голокосту»[9] вона показала, що спогади про травматичні події, пережиті батьками, бабусями та дідусями чи іншими членами сім'ї, існують також і у їхніх нащадків, ніби останні їх пережили. Найжахливіші переживання — розказані іншими. Щоб проілюструвати цю теорію, Маріанна Гірш наводила розповіді тих, хто пережив Голокост із Черновіца (Чернівців), та історії їхніх нащадків, включаючи враження, відбиті предметами та зображеннями, що залишилися з того історичного періоду. Цей тип пам'яті, під впливом проективної уяви та відтворення, Маріанна Гірш називала «постпам'яттю». Згодом поняття поширилось і поза сімейними стосунками, щоб описати стосунки, які мають наступні покоління або непрямі свідки до особистої, колективної та індивідуальної травми інших людей, тобто події, про які вони знають лише через розповіді, образи та поведінку.[10] Ця концепція також була застосована згодом авторами в інших травматичних, історичних та культурних ситуаціях. В інших дослідженнях (деякі у співпраці зі своїм чоловіком Лео Спітцером) стосовно старих фотографій, Мар'яна Гірш була під впливом ідей Роланда Барта і розробила концепцію «точок пам'яті», що пов'язує фотографії з пам'яттю.

Праці[ред. | ред. код]

  1. The Generation of Postmemory: Writing and Visual Culture After the Holocaust, Columbia University Press 2012
  2. Teaching the Representation of the Holocaust (co-ed. 2004)
  3. Ghosts of Home: The Afterlife of Czernowitz in Jewish Memory, (З Лео Спітцером) University of California Press 2010
  4. Grace Paley Writing the World 2009
  5. Rites of Return: Diaspora, Poetics and Politics of Memory 1997
  6. The Familial Gaze 1999
  7. Family Frames: Photography, Narrative and Postmemory Harvard University Press 1997 The Mother/Daughter Plot: Narrative, Psychoanalysis, Feminism 1992 (Про матерів і дочок в літературі)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Marianne Hirsch – William Peterfield Trent Professor of English and Comparative Literature and Director of the Institute for Research on Women, Gender, and Sexuality (амер.). Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 23 березня 2020.
  2. POSTMEMORY.net (амер.). Архів оригіналу за 26 квітня 2020. Процитовано 23 березня 2020.
  3. GN_mini_Hirsch (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 7 лютого 2022.
  4. Marianne Hirsch. www.dartmouth.edu. Архів оригіналу за 23 вересня 2015. Процитовано 23 березня 2020.
  5. ACLS American Council of Learned Societies | www.acls.org — Results. www.acls.org. Архів оригіналу за 19 серпня 2019. Процитовано 23 березня 2020.
  6. Fellows of the Center, 1978–2019. National Humanities Center (амер.). Архів оригіналу за 13 травня 2020. Процитовано 23 березня 2020.
  7. MLA: A Message from MLA President Marianne Hirsch. web.archive.org. 17 травня 2015. Архів оригіналу за 17 травня 2015. Процитовано 23 березня 2020.
  8. Editorial_Board. Oxford Academic (англ.). Архів оригіналу за 14 травня 2020. Процитовано 23 березня 2020.
  9. Hirsch, Marianne (2012-06). The Generation of Postmemory: Writing and Visual Culture After the Holocaust. Columbia University Press. ISBN 978-0-231-52627-2. Архів оригіналу за 15 лютого 2020. Процитовано 5 травня 2020.
  10. Presidential Address 2014 (PDF) (Англійська) . Архів оригіналу (PDF) за 9 липня 2020.