Марія Амалія Саксонська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марія Амалія Саксонська
нім. Maria Amalia von Sachsen
Ім'я при народженнінім. Maria Amalia Christina Franziska Xaveria Flora Walburga von Sachsen
Народилася24 листопада 1724(1724-11-24)[2][4]
Дрезден, Священна Римська імперія[5]
Померла27 вересня 1760(1760-09-27)[1][2][…] (35 років)
Мадрид, Іспанія[5]
·туберкульоз
ПохованняКоролівська крипта (Ескоріал)
Країна Іспанія[6]
 Священна Римська імперія
Діяльністькоролева-консорт Іспанії
Знання мовіспанська
Суспільний станЧлен королівської родини
Титулкоролева-консорт і принцеса
ПосадаConsort of Naplesd, Consort of Siciliyd і консорт Іспаніїd
Конфесіякатолицька церква
РідАльбертинська лінія Веттінів
БатькоАвгуст III Фрідріх
МатиМарія Жозефа Австрійська
Брати, сестриМарія Христина, Марія Жозефа Саксонська, Марія Елізабетаd, Марія Анна Саксонська, Марія Маргаритаd, Марія Куніґундаd, Карл-Християн Саксонський, Клемент Венцеславd, Фрідріх Кристіан, Альберт Саксен-Тешенський і Франц Ксав'єр
У шлюбі зКарл III
ДітиМарія Хосефа, Марія Луїза Іспанська, Карл IV, Фердинанд I, Infante Gabriel of Spaind, Infante Antonio Pascual of Spaind, Infante Francisco Javier of Spaind, Maria Josefa Antoinetta de Borbónd[2], Maria Isabel Ana de Borbónd[2], Maria Isabel de Borbónd[2], Maria Teresa de Borbónd[2], Maria Anna de Borbónd[2] і Infante Philip, Duke of Calabriad[2]
Автограф
Нагороди
Благородний орден Зоряного хреста

Марія Амалія Саксонська (повне ім'я нім. Maria Amalia Christina Franziska Xaveria Flora Walburga, 24 листопада, 1724, Дрезден, Річ Посполита — 27 вересня 1760, Мадрид, Іспанія) — німецька принцеса з династії Веттинів. Дружина Карла III — королева Іспанії, Неаполя і Сицилії.

Дочка курфюрста саксонського і короля польського Августа III і його дружини Марії Жозефи. У 1738 році у віці 14 років вона вийшла заміж за Карла, який був тоді королем Неаполя і Сицилії. Незважаючи на те, що це був шлюб за розрахунком, подружжя любили один одного і мали багато дітей. Марія Амалія була освіченою жінкою, саме вона налагодила в Неаполі виробництво порцеляни. Також вона займалася будівництвом королівських палаців в Казерті і в Портічі.

У 1759 році старший брат її чоловіка Фердинанд VI помер, не залишивши спадкоємців, і Карл і Марія Амалія стали королем і королевою Іспанії. У тому ж році вони переїхали з Неаполя в Мадрид. Рік по тому королева померла від туберкульозу. Карл був глибоко засмучений втратою і більш не одружився.

Примітки

[ред. | ред. код]