Матті Юрва

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Матті Юрва
фін. Matti Jurva
Основна інформація
Дата народження 29 квітня 1898(1898-04-29)
Місце народження Гельсінкі, Агентство регіонального управління Південної Фінляндіїd, Фінляндія
Дата смерті 16 вересня 1943(1943-09-16) (45 років)
Місце смерті Гельсінкі, Фінляндія
Поховання Малмі[d]
Громадянство Фінляндія і Російська імперія
Професії композитор, співак, актор
Інструменти вокал[d]
Жанри coupletsd
Псевдоніми Erkki Salama

Матті Юрва (фін. Matti Jurva, справжнє ім'я — Леннарт Матіас Юрванен (фін. Lennart Mathias Jurvanen ; 29 квітня 1898, Гельсінкі, Фінляндія — 16 вересня 1943, там же) — один з найяскравіших представників фінської популярної музики 1930-х років: співак, чечіточник, актор, мультиінструменталіст, композитор.

З успіхом виступав у Фінляндії та за її межами (насамперед у США). За свідченням Петера фон Баха, існує щонайменше 406 грамзаписів Матті Юрва; відомо також, що Юрва записувався і під час американських гастролей 1927 — 1928 років .

Матті Юрва активно співпрацював з Тату Пеккаріненом: перший писав музику, другий — слова (до ряду пісень, проте слова написав також Юрва[1]). Їхні спільні роботи нерідко виходили у світ під псевдонімом Ерккі Салама (фін. Erkki Salama); стверджується, втім, що під цим псевдонімом працювали інші автори.

Талановитий куплетист, спадкоємець Юхана Альфреда Таннера і Рафу Рамстедта, Матті Юрва записав і виконав безліч пісень «на злобу дня», присвячених подіям як фінського («сухий закон»), так і міжнародного масштабу (Берлінська олімпіада 1936 . У ході Зимової війни та фінської окупації Карелії він активно виступав перед фінськими військами; багатьом слухачам з колишнього СРСР відома його пісня "Njet, Molotoff ", а також пісня " Mannerheimin linjalla " про події Зимової війни .

Знявся у фільмах Kaksi Vihtoria (1939) та Herra johtajan harha-askel (1940).

Також відомий тим, що першим виконав пісню " Ievan Polkka ". Останні роки життя зловживав міцними спиртними напоями, що й спричинило смерть артиста в 1943 році (за версією статті фінською мовою).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hakutulos sanoittajalle Jurva Matti. Архів оригіналу за 11 серпня 2011. Процитовано 15 січня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]