Омаж (мистецтво)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ома́ж (від фр. hommage — «вдячність, шана») в мистецтві — робота-наслідування (і жест поваги) іншому художнику, музиканту і т. ін.

Історія[ред. | ред. код]

Спочатку термін означав одну з церемоній символічного характеру в феодальну епоху. Це була присяга, висновок васального договору в Західній Європі Середньовіччя. Майбутній васал, беззбройний, опускався на одне коліно і з непокритою головою, вкладав з'єднані долоні в руки сюзерена з проханням прийняти його в васали. Сюзерен піднімав його, і вони обмінювалися поцілунком[1].

У живописі[ред. | ред. код]

З 1 грудня 1945 р по 17 січня 1946 р Пабло Пікассо в техніці літографії працював над знаменитою серією «Бик». У 1973 році американський художник, представник поп-арту Р. Ліхтенштейн створив кілька оммажів у пам'ять про Пікассо. Він по-своєму представив знамениту серію літографій Пікассо. Йому цікава не стільки форма або структура зображуваного предмета, скільки декоративна поп-арт-гра кольоровими площинами зображення і можливість геометричної інтерпретації образу. На кінцевій стадії перетворень появляється повністю абстрактна геометрична композиція.

У кіно[ред. | ред. код]

Візуальне рішення фільму «Мене там немає» (I'm Not There, 2007) режисера Тодда Хейнса, за мотивами творчості американського автора- Боба Ділана — це собою оммаж європейському і американському кінематографу 1960-1970-х рр.

У серіалі «Дивні дива» (2016—2022), крім традиційних для шкільного серіалу локацій — шкільний двір, столова, коридор — у центрі такожі: шкільна радіорубка, ліс, які наділяються магічними функціями, а також курінь в лісі, сімейний гараж. Витримана, стильна розповідь являє собою оммаж дитячим пригодницьким фільмам 1980-х років. Тут повно алюзій із «Гунни», «Інопланетянин», «Залишся зі мною», «Дослідники». Вайнона Райдер в ролі божевільної від горя матері, скуповує ліхтарики в надії налагодити зв'язок зі зниклим сином, — цитата з ранньої фільмографії актриси, що отримала популярність завдяки ролям дивних підлітків, які відчувають свій зв'язок з потойбічним світом.

Телесеріал «Дістати коротуна», запущений в 2017 році, на відміну від повнометражного фільму 1995 року не є повноцінною екранізацією роману-бестселера Елмора Леонарда, а являє собою оммаж культового літературного твору.

У музиці[ред. | ред. код]

«Tonight, tonight», пісня американської рок-групи The Smashing Pumpkins, є оммажем американської рок-групи Cheap Trick.

Див. також[ред. | ред. код]

Значення[ред. | ред. код]

А. Пул (A. Poole) в роботі «Shakespeare and the Victorians[2]» склав великий список вторинних текстів, який доповнив Д. Сандерс (J. Sanders) в книзі «Adaptation and Appropriation[3]». У цей зведений словник входять оммаж, а також запозичення, «привласнення», стилізація, пародія, наслідування, ремікси, рімейки, приквели, сиквели, варіації, твори за мотивами, адаптації, інсценівки, плагіати, імпровізації на тему, версії, інтерпретації, переписування, апгрейди, палімпсести, семплинги і багато інших форм мистецтва.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Що таке омаж - Великий тлумачний словник (ВТС) сучасної української мови - Словники - Словопедія. slovopedia.org.ua. Архів оригіналу за 25 січня 2022. Процитовано 25 січня 2022.
  2. Laurent, Béatrice (15 червня 2006). Adrian Poole. Shakespeare and the Victorians. E-rea. Revue électronique d’études sur le monde anglophone (англ.). № 4.1. doi:10.4000/erea.351. ISSN 1638-1718. Процитовано 20 січня 2024.
  3. Sanders, Julie (2005). Adaptation and Appropriation (англійською) .